Българка с фотографска изложба в Швеция

  • 15 ноември 2022 15:37

  • 729
  • 1
Българка с фотографска изложба в Швеция
© Жасмина Панайотова

Повече от 30 години Жасмина Панайотова помага на българи в Швеция да решават проблеми в ежедневието си. Тя е първият заклет преводач от шведски на български език и участва с превод в ситуации на нашенци в далечната страна, свързани със здраве, образование, правосъдие.

В годините работата я е срещала и с изселници от Източните Родопи, на които през 1989 г. се е наложило да съберат живота си в по два куфара и да тръгнат по света, за да търсят избавление от т.нар. възродителен процес.

Въпреки че не е професионален фотограф, неотдавна Жасмина е подредила изложба с над 40 снимки в Гьотеборг, вторият по големина град в Швеция, където е и домът ѝ. Птици и природна красота са сред най-честите персонажи в изкуството ѝ.

„Нямам точно обяснение защо, просто на мен ми доставя голямо удоволствие снимането. В мен се породи някаква необходимост да запечатвам красотата, която виждам“, казва Жасмина пред БНР в отговор на въпрос за началото на хобито си. Не използва даже професионална техника, а телефон.

"Дверите на възприятието": изложбата, която трябва да видите в София

Признава, че всички са ѝ мили, трудно ѝ е да ги изтрива и вече има архив от около 90 000 фотоса.

Практиката ѝ на заклет преводач я е срещнала с много човешки съдби. Един случай обаче се е запечатал особено в създанието на българката. Наложило се докато превежда и да присъства в операционната зала на планирано раждане. „Беше доста величествено, присъствах на зараждането, на началото на новия живот и се вълнувах наистина силно“, не крие емоции Жасмина.

Често си идва в България и установява, че страната се развива. Най-сериозният проблем обаче са пътищата по оценката ѝ. Дисциплинираността е качеството, което се е наложило в живота и поведението на българката в далечна Швеция. Липсата му у нас отчита като друг от сериозните проблеми на обществото ни.

С удоволствие обикаля родните планини и културно-историческите паметници. Археологическият комплекс Перперикон край Кърджали е сред фаворитите ѝ.

„Оптимизъм и вяра в собствените сили. Вярвам, че можете да изградите още по-добър живот за себе си“. Това пожелание отправя Жасмина към българите, избрали да останат да живеят в родината.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
729 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.15 | 18:40

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини