Министерството на културата приема археологическите обекти по АМ "Струма"

  • 02 юли 2012 10:13

  • 1469
  • 0
Министерството на културата приема археологическите обекти по АМ "Струма"
©

Двата археологически обекта по трасето на Лот 1 на Авотомагистрала "Струма", на които работят археолозите от Кюстендилския исторически музей, бяха приключени в определения срок - 1 юли, съобщава БНТ.

Днес обектите ще бъдат приети от комисия от Министерството на културата, след което терените ще бъдат предадени на строителите. Техните колеги от Пернишкия исторически музей, които изследват древен некропол, поискаха отсрочка на поставения срок, за да довършат проучванията си.

Единият обект, проучван от кюстендилските археолози край дупнишкото село Дяково, е римска вила, която датира от 4 век след Христа. Била е разрушена през първата половина на 5-и век при хунските нашествия. По думите на Румен Спасов, археолог от РИМ-Кюстендил, вилата няколко сгради, които археолозите са успели да изследват в рамките на терен от 12 хил. кв метра.

Археолозите са намерили над 300 находки. В най-натоварените дни на обекта са работели до 70 човека. През тези четири месеца тук са помагали и техни колеги от София, Благоевград, Дупница, Самоков, Попово.

Приключва работата и на втория обект по трасето на магистралата, който изследват кюстендилските археолози - антична надгробна могила. На проучената римска вила ще бъде направена графична реконструкция. Заедно с по-интересните експонати от разкопките тя ще бъде включена в изложба, която през есента ще бъде показана в Дупница, Кюстендил и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в София.

Последвайте канала на

1469 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини