Музейните витрини като произведение на изкуството в изложбата на Института за съвременно изкуство – София "Нови модели"

  • 03 юни 2022 11:50

  • 1788
  • 0
Музейните витрини като произведение на изкуството в изложбата на Института за съвременно изкуство – София "Нови модели"
©

Поредна интересна среща между един от най-влиятелните артисти на испанската визуална сцена Ориол Виланова и един от българските куратори с най-ярък почерк Десислава Димова е подготвил за публиката Институтът за съвременно изкуство – София. Изложбата е озаглавена „Нови модели“ и е третата експозиция, част от проекта “Суперпозиции 2 / Заплитане 2022“, който предизвиква визуални артисти и куратори от Европа да заработят за първи път заедно.

Изложбата „Нови модели“ ще бъде открита на 16 юни от 18.00 до 20.00 ч., в присъствието на Ориол Виланова и Десислава Димова в галерията на бул. Васил Левски 134 (вход откъм ул. “Екзарх Йосиф”).

„Как структурираме познанието си за света и как избираме да го представяме е исторически и идеологически феномен. Музеят е може би неговото най-добре познато въплъщение. Музеят събира, запазва, но и селекционира, интерпретира и демонстрира, отразявайки така ценностната система на мястото и времето, в което живеем“, казва Десислава Димова.

В нейния кураторски текст към изложбата четем още: „Ориол Виланова изследва музея именно като такъв знак на времето и светогледа ни, като се фокусира най-вече върху исторически и художествени музеи. Художникът обаче отмества вниманието си от стойността на самите музейни обекти (както знаем музеят е често основен фактор за потвърждаването или създаването на ценността на даден предмет), и вместо това се „разсейва” в странични или просто утилитарни елементи от музейната система за излагане и разпространение.

Такива са например картичките, репродуциращи обекти от музейните колекции. Виланова ги купува не от музеите, а от битпазарите в различни градове. Така той проследява тяхното “вторично” разпространение (изпращани именно като картички), „смърт” (изхвърлянето им от първоначална употреба) и последващо рециклиране в нов ценностен ред – не като образ на исторически артефакт, а като исторически артефакти сами по себе си.

В изложбата „Нови модели” е представен друг такъв елемент от системата на музейната изложба – изложбените витрини. „Нови модели” е част от продължаващ проект, в който художника заема витини от различни музеи в градовете, където представя работата си, за да ги покаже като експонати в изложбата. Абсолютно празни, без индикация за произход и история, витрините се превръщат в артефакти, сякаш очакващи своята интерпретация, датировка, класифициране и защо не потенциално музеифициране.

Без специфична намеса или селекция от страна на художника, витрините в изложбата в София представляват моментна снимка на историята и политиката на музеите в града. От използваните материали и дизайн, през избора на специфичен маниер на видимост, до практическата наличност (или не) на свободни витрини, или пък реакцията на музейната управа на запитването на автора – витрините са колкото произведения, толкова и „улики” за скрития разказ на музея. Празните им обеми обръщат погледа навън, към историята, хората и случайностите които ги заобикалят.

Празната витрина е част от екологията на отношението ни към миналото и бъдещето, към живата и неживата природа, способността ни да пазим и унищожаваме, да произвеждаме излишък и да създаваме рядкости.

„Нови модели“ е трета изложба от Суперпозиции 2 / Заплитане 2022, едногодишната изложбена програма на Института за съвременно изкуство-София. Програмата съдържа шест изложби, всяка резултат от сътрудничеството между художник и куратор, както и цикъл от образователни събития и дискусии. Те обследват „заплитанията“ на съвременното изкуство с политиката, науката и технологиите, популярната култура, полът и социалните движения, екологията и миграциите.

Програмата се реализира с финансовото съдействие на „Програма за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството“ на Национален фонд „Култура“.

Последвайте канала на

Novini.bg
1788 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини