Над половин милион души са посетили първия фестивал на светлините

  • 11 май 2022 09:27

  • 1893
  • 1
Над половин милион души са посетили първия фестивал на светлините
© Novini.bg

Над половин милион души са посетили първия фестивал на светлините Lunar в София, съобщават организаторите. 

Трикилометровият маршрут с тринадесетте светлинни инсталации в централната част на столицата представи разнообразни видове светлинно изкуство, създадено от творци от три континента. Две видео и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина, изненадаха посетители от страната и чужбина, допълват от екипа на фестивала.

Българското студио за 3D мапинг и визуални ефекти MP-Studio отговаря за арт дирекцията и голяма част от продукциите на международния формат Festival of Lights International. Българският екип всяка година преобразява с изкуството си някои от най-известните фасади в Берлин - Бранденбургската врата, Телевизионната кула, Берлинската катедрала и др., както и едни от най-емблематичните сгради в множество градове в Европа и Азия. 

Най-дългото светлинно шоу в България ще се случи на 28 май

"За нас беше изключително вълнуващо да реализираме фестивала за българската публика, след дългогодишната ни работа с Фестивал на светлините в други градове по света. Щастливи сме, че създадохме програма, която да провокира въображението на посетителите и че успяхме да дадем платформа за изява на талантливи български и международни артисти. Вярвам, че с подкрепата на нашите съмишленици, ще имаме възможност да превърнем събитието в традиция, която ще допринесе за икономическото развитие на страната ни", казва Марин Петков, основател на MP-Studi и арт директор на Festival of Lights International.

Освен да преобрази едни от любимите локации в града, фестивалът имаше за цел да подкрепи с нови знания и умения начинаещи специалисти в сферата на високотехнологичните аудио-визуални изкуства. В обучителната програма се включиха над 200 младежи. Седем водещи български и международни специалисти споделиха своята експертиза за създаването на 3D мапинг, анимации, музика чрез изкуствен интелект, изкуството на нощната фотография и други.

Теодора Александрова
1893 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.11 | 11:40

1
Това е западно влияние, трябва да бъде забранено.

Добави коментар

Водещи новини