Кметът на Асеновград участва в "Походът на книгите"

  • 13 април 2022 15:52

  • 1344
  • 0
Кметът на Асеновград участва в "Походът на книгите"
© Община Асеновград
Слушай новината Слушай новината

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев се включи в националната кампания "Походът на книгите". Градоначалникът посети СУ "Свети Княз Борис I", kъдето разговаря и чете на ученици от I и II клас. Децата бяха ентусиазирани от провеждането на нестандартния учебен час и след приключването му бяха изпълнени с енергия и нови теми, готови за лични разговори помежду си - един с друг - лице в лице, без телефони и компютри. Доктор Грудев успя да задържи вниманието им задълго и те го наблюдаваха и слушаха с интерес през времето на участието му в инициативата. Кметът на Асеновград чете пред децата свои любими творби от детството - “Който не работи не трябва да яде“ и "Мечката и лошата дума".

Преди да започне самата инициатива, Грудев се обърна с няколко думи към подрастващите. "Отваряйки книгата, вие попадате в един вълшебен свят. И ако си изберете подходящата книга ще Ви бъде приятно. Ако ли пък не - затворете я и намерете друга, която ви допада. Затова е важно да се научите да четете добре. А помощ в това начинание винаги ще получите от вашите родители и учители. Разчитайте на тях", каза пред децата кметът Христо Грудев. След като прочете двете произведения пред учениците от двата класа, той си поговори с учениците и обясни и какви са поуките, които трябва да се помнят, за да не се случват неволи в житейския път на човек. Освен приказки доктор Грудев зададе и няколко гатанки на децата, които отгатваха верните отговори без колебание. На свой ред, те също не пропуснаха да отправят своите въпроси към кмета.

Министърът на културата чете книжки на деца в София

В "Походът на книгите" се включи и заместник-кметът по хуманитарни дейности в Асеновград инженер Петър Петров. "Мили деца, радостен съм да бъда част от вашия учебен час днес. Тук съм, за да ви разкажа колко много обичам книгите и ще се радвам да ви бъде интересно през времето ни заедно. В съвременния свят на технологии да четеш не е толкова актуално, но запомнете, че е много важно. Книгата - това е вълшебство. Тя ни пренася на тайни и красиви места, навсякъде по света. Помага ни да разгърнем въображението си. Ето защо едно от любимите ми занимания, е да чета. И почти всеки ден тайничко си "открадвам" малко време, което да отделя на своята любима книга. Днес съм донесъл да ви почета част от "Патиланци" - разказа "Козунаци", по повод предстоящия Великден. Надявам се да ви бъде интересно и да запаля у вас искрата на любовта към четенето", каза Петров пред децата от I клас на ОУ "Христо Ботев" в Асеновград. Заместник-кметът бе посрещнат от учениците с усмивки и позитивизъм. А когато трябваше да си тръгне децата споделиха, че ще започнат да четата книги по-често, защото в днешния ден им е било много интересно.

"Походът на книгите" е идея, реализирана от Асоциация „Българска книга“ (АБК). Целта на кампанията е да се повиши интересът към четенето на книги не само сред по-малките, но и сред младежите, както и да се подобри грамотността сред подрастващите.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини