Пакистански художници със специален street art проект на столичната ул. „Ф. Ж. Кюри“

  • 25 март 2022 14:16

  • 1753
  • 0
Пакистански художници със специален street art проект на столичната ул. „Ф. Ж. Кюри“
© личен архив

Двама пакистански художници - Тарик Хан и Навид Шахзад, реализираха специален street art проект на столичната улица „Ф. Ж. Кюри“. Инициативата е съвместна между СО-Район „Изгрев“ и Посолството на Ислямска република Пакистан.

Заместник-кметът на район „Изгрев“ Камелия Кюркчиева и Н.Пр. посланик Мариам Мадиха Афтаб откриха официално красивото произведение и поздравиха пакистанските артисти.

Проектът, който се реализира днес не само ще допринесе за културното многообразие в района, но и облагородява градската среда като промени облика на три разпределителни кутии.

Тарик Хан и Навид Шахзад  пристигнаха в София от Пакистан, а при изрисуването на таблата използваха традиционния пакистански стил „Truck art“. Това е традиционна форма на декорация в Южна Азия, която включва флорални мотиви и калиграфии. В началото стилът е ползван по-скоро за украсяване на превозни средства. В днешно време Truck Art художниците вече творят върху стени, а този тип изкуство се използва са декорация на ресторанти, клубове и вътрешна декорация на офиси.

„Много сме благодарни на кмета на СО-Район „Изгрев“, че ни даде тази възможност да покажем изкуството на жителите на София“, заяви Н.Пр. посланик Мариам Мадиха Афтаб.

„Всички, които минават оттук или живеят наблизо ще могат да му се наслаждават всеки ден“, отбеляза заместник-кметът Камелия Кюркчиева.

Едно от богатствата на район „Изгрев“ са множеството дипломатическите мисии на неговата територия.

В този мандат един от приоритетите на районната администрация е да развива връзките с посолствата в района и така да обогатява културно столицата.

Това не е първият подобен проект, който районната администрация реализира. Предишният беше осъществен през есента на миналата година съвместно с посолството на Федерална република Германия. Тогава художници от Citywize Foundation заедно с децата от района изрисуваха трафопост в квартал „Изгрев“.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1753 0

Водещи новини