На проф. Надежда Сейкова с любов

  • 15 март 2022 15:27

  • 2014
  • 0
На проф. Надежда Сейкова с любов
© булфото/архив/, НАТФИЗ

„НАДЕЖДА“ ЗА НАДЕЖДА - тази вечер от 18.30 ч. в аулата на НАТФИЗ ще бъде излъчена премиерата на документалния филм-портрет за живота и творчеството на уважаваната от зрители, артисти и студенти проф. Надежда Сейкова. Тя е единствената жена – ректор на театралната академия. Лентата е дело на доц. д-р Маргарита Божилова-Андонова, оператор е доц. д-р Красимир Андонов, монтаж - Аманда Санчес, звуков дизайн - Георги Пенков.

„Създадох този филм, за да кажа Благодаря на моята Учителка проф. Надежда Сейкова. Защото проф. Надежда Сейкова е забележителна личност и жена, която е обучила и създала над 400 театрални дейци (актьори и режисьори) и със своя опит и отдаденост към студентите си тя се превърна за нас от обикновен преподавател в родител. Тя ни подкрепяше и насърчаваше, и ни показа, че да си преподавател не е професия, а мисия.

Благодаря за помощта на колегите ми от кинофакултета: проф. Станислав Семерджиев, проф. Светослав Овчаров, проф. Божидар Манов, доц. Валерия Крачунова-Попова, доц. Нина Алтъпармакова.“ - Маргарита Божилова-Андонова.

На 28 февруари един от най-почитаните професор-доайени на НАТФИЗ проф. Надежда Сейкова навърши 91 години. Неподражаем творец, любим режисьор и всеотдаен педагог

проф. Сейкова оставя ярка следа в националната култура и академичното образование за театър.

През годините проф. Сейкова развива богата и интересна творческа дейност, осмислена с духовни търсения и много пътувания. Посещава повече от 40 страни в Европа, Азия, Африка, Австралия, Северна Америка и Куба с участия във фестивали и конференции.

Създава повече от 100 театрални постановки на българските и международни театрални сцени. Тя е сред основателите на театър „Сълза и смях”. В периода 1981-1987 г. е ректор на НАТФИЗ – първата и единствена жена управлявала Академията. До пенсионирането си през 2002 г., работи с 14 актьорски випуска и повече от 250 студенти.

В нейните майсторски класове са се обучавали известни и обичани наши актьори

като Мария Каварджикова, Антоний Генов, Янина Кашева, Ирини Жамбонас, Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Руслан Мъйнов, Мариан Бачев и много други, които носят огромна радост и удоволствие на българските зрители.

Проф. Надежда Сейкова е носител на престижни национални и международни отличия, сред които: орден „Стара планина“ I степен за изключителни заслуги в областта на културата (2011), голямата награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство (2014), „Икар“ за изключителен принос към българския театър (2016), почетната награда за театрална педагогика на френската академия за театър и кино „Флоран“ (2019) и почетния знак на Президента на Република България за значим принос към българската култура и духовност (2021).

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2014 0

Водещи новини