“Уестсайдска история” с Михаела Филева и Виктор Ибришимов

  • 10 февруари 2022 11:13

  • 1852
  • 0
 “Уестсайдска история” с Михаела Филева и Виктор Ибришимов
© личен архив и уикипедия

На 13 февруари /неделя/ от 18 часа ще имаме възможността да чуем легендарния мюзикъл "Уестсайдска история", написан от Ленард Бърнстейн в зала “България”. „Уестсайдска история“ е създадена от четирима безспорни гении – режисьорът и хореограф Джеръм Робинс, композиторът Ленард Бърнстейн, текстописецът Стивън Сондхайм и драматургът Артър Лорентс. Мюзикълът има премиера на Бродуей на 26 септември 1957 година в Winter Garden Theatre и прави 732 представления.


 
Историята за забранената любов разказват с ноти виртуозните музиканти от оркестъра на Софийската филхармония. 

Музикалният шедьовър и културен феномен ще се реализира под диригентската палка на Любомир Денев - син. Солисти на концерта са Михаела Филева и Виктор Ибришимов.
Спектакълът е част от семейната програма на националния ни оркестър “Фортисимо Фамилия” и в него са включени подбрани части от музикалното произведение.
Историята, вдъхновена от пиесата на Шекспир – “Ромео и Жулиета” разказва за любовта на младите влюбени Мария и Тони, които са членове на две тийнейджърски улични банди от различен етнически произход – Акулите – бели американци и Ракетите – пуерторикански имигранти, борещи се за контрол над улиците на Горен Уест Сайд в Ню Йорк.


 

Ленард Бърнстейн – пианистът, диригентът, композиторът – човекът, който дирижира Нюйоркската филхармония в продължение на 11 години е създателят на музикалния феномен, който не спира да се играе и днес по най-големите музикални и театрални сцени по света.Той записва мюзикъла с Ню Йоркска филхармония в изпълнение на Хосе Карерас и Кири Те Канава пет години преди смъртта си през 1984 година. 
Записът се превръща в неоспоримо съвършенство, а процесът по записването му е филмиран в документалния филм „The making of West Side Story“.

 

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1852 0

Водещи новини