Фестивал в Париж представя българската култура

  • 23 ноември 2021 21:17

  • 2290
  • 1
Фестивал в Париж представя българската култура
© Getty images

Произведения на близо 30 от най-разпознаваемите български творци ще бъдат представени между 24 и 30 ноември на културен фестивал в Париж. "Един уикенд на изток" се нарича фестивалът, който за пета поредна година показва най-интересното и актуалното от културната сцена на столици от Централна и Източна Европа. Предишните му издания бяха посветени на Варшава, Киев, Будапеща и Белград. През 2021 г. на фокус е София, съобщиха от Столична община.

Столичната община подкрепя участието им и е един от официалните партньори на фестивала заедно с българското посолство във Франция и българския културен институт в Париж. Инициатор и организатор на фестивала е френско-канадската фондация "Един уикенд на изток". Участват някои от най-известните галерии, кина, книжарници, театри и зали в култовия Латински квартал във френската столица. Съвременната българска литература ще бъде представена чрез Георги Господинов, Теодора Димова, Капка Касабова, Аксиния Михайлова и Ружа Лазарова, а преводачът и българист Мари Врина-Николов ще разкаже за някои от големите ни автори.

Феноменът Валентина Лисица за първи път в България

Фестивалът ще бъде открит с филма на Весела Казакова и Мина Милева "Жените също плачат", а специално внимание ще бъде отделено на филмите на първата българка кинорежисьор Бинка Желязкова. Във филмовата програма е включен и "Февруари" на Камен Калев, както и творби на Тео Ушев, който също участва във фестивала, разказват организаторите.
 

Акцент в "Един уикенд на изток" са събитията, които са посветени на български творци, работили и живели във Франция. Философът и литературен теоретик Цветан Тодоров ще бъде почетен с участието на неговата дъщеря - Леа Тодоров, а творчеството на Кристо ще бъде представено от Лор Мартен - президент на проекта по опаковане на Триумфалната арка и от племенника на артиста Владимир Явашев.

С изложби ще бъдат представени визуалните артисти Нина Ковачева, Стефан Николаев, Недко Солаков, фотографът Евгения Максимова, Никола Михов, Люба Халева и Елина Кешишева. Програмата включва и музикални вечери в две от най-старите църкви на Париж - Сен Жермен де Пре и Сен Сюлпис. За меломаните ще има самостоятелен концерт на цигуларя Светлин Русев, участие ще имат още пианистите Георги Черкин, Емануил Иванов и сопраното Ина Кънчева. 

Последвайте канала на

Теодора Александрова
2290 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай Васо Сърбеца

2021.11.24 | 07:03

1
В някое предградие ссигурни

Добави коментар

Водещи новини