"Франкенщайн" на Дани Бойл е част от "Варненско лято" и "Световен театър в

  • 29 май 2012 09:41

  • 4761
  • 0
"Франкенщайн" на Дани Бойл е част от "Варненско лято" и "Световен театър в
©

"Франкенщайн", мащабният спектакъл на носителя на "Оскар" Дани Бойл с участието на Бенедикт Къмбърбач, е част от програмата на Международния театрален фестивал "Варненско лято", чието 20-то издание ще се проведе между 1 и 12 юни, съобщи "Дневник".

Спектакълът на Дани Бойл е по популярния роман на Мери Шели, а саундтракът е композиран от денс дуото Underworld. Бенедикт Къмбърбач, добил популярност с хитовия сериал на Би Би Си "Шерлок" и с участието си в номинираните за "Оскар" филми "Боен кон" и "Дама, пика, асо, шпионин", играе чудовището, а в ролята на неговия създател е Джон Лий Милър, работил с Бойл в "Трейнспотинг", а в кариерата му попадат участия още в "Мелинда и Мелинда" на Уди Алън, "Хакери" с Анджелина Джоли и новата продукция на Тим Бъртън "Тъмни сенки".

В столицата спектакълът на Кралския театър ще бъде представен в рамките на инициативата "Световен театър в София". Зрителите ще могат да се насладят на нетипичния прочит на режисьора на "Трейнспотинг" и "Беднякът милионер" на 8 и 18 юни в Cinema City.

"Варненско лято" започва на основната сцена в драматичен театър "Стоян Бъчваров" с наградения с "Икар" за най-добро представление и сценография спектактъл "Рицар на светия дух" на Маргарита Младенова с Иван Бърнев и Валентин Ганев. "Рицар на светия дух" ще се играе и на 2 юни.

През първия фестивален ден Стефан Вълдобрев ще пее във Фестивалния и конгресен център заедно с отново събралия се оригинален състав на групата му, включваща Иван Лечев, Веселин Веселинов – Еко, Мирослав Иванов, Стоян Янкулов – Стунджи, а гости ще бъдат Елица Тодорова, Анатоли Вапиров и Варненския камерен оркестър.

На 2 юни на сцена "Филиал" ще се изяви германския хореограф Емануел Егермонт, чийто изпълнения ще са под съпровода на музиката на Клод Дебюси и Густав Малев. Той е работил с Пина Бауш, на която Вим Вендерс посвети документален филм и спечели "Оскар" за него. Егермонт ще гостува и в София на 4 юни в Младежкия театър, но като част от събитията на "Световен театър в София".

Сред акцентите в програмата са още моноспектакълът на Мая Новоселска "Едно малко радио" (Основна сцена, 3 и 4 юни), "Любов и пари" с Койна Русева и Бойко Кръстанов ("Филиал", 4 юни), награденото с "Икар" и "Аскеер" представление "Приятнострашно" ("Филиал", 5 и 6 юни), "Праехидно", наградено с "Икар" за драматургичен текст (галерия "Графит", 6 юни), "Завръщане във Витенберг" (Основна сцена, 5 юни), "Мъртвешки танц" на Маргарита Младенова (7 юни), "Шинел" (8 юни), "Пухеният" ("Куклен театър", 8 юни), "Коварство и любов" с Калин Врачански ("Основна сцена", 10 юни), "Ричард III" (12 юни) и други.

Международната театрална програма включва белгийския спектакъл "Лекция за пет пари" (Художествена галерия), "Дориан Грей" (Австрия, сцена "Филиал", 9 юни) от най-старата европейска театрална школа след "Комеди франсез" - основият през 1741 г. "Бургтеатър" във Виена, "Бурята" по Уилям Шекспир от румънска трупа, полския музикален спектакъл "Карбидо" (Художествена галерия, 11 юни). На 10 юни на сцена "Филиал" пък ще се играе шведският моноспектакъл "Госпожица Юлия" по Аугуст Стриндберг.

Част от тези събития ще бъдат представени и в столицата като част от програмата на "Световен театър в София". "Дориан Грей" ще бъде на сцената на Младежкия театър на 11 юни, "Госпожа Юлия" в театър "София" на 12 юни, а в същата вечер в "Сфумато" ще се играе спекталът на "Карбидо".

Концертните изяви в рамките на "Варненско лято" включват още "Акустик Бийтълс проджект" на 8 юни в Археологическия музей и групата JP3 на 5 юни в Художествената галерия, пише "Дневник".

Последвайте канала на

4761 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини