Започва пролетният базар на книгата

  • 29 май 2012 07:55

  • 713
  • 0
Започва пролетният базар на книгата
©

Започва пролетният базар на книгата, организиран от Асоциация "Българска книга". Откриването ще бъде от 10.00 ч. на полуетаж "Изток" в Националния дворец на културата.

Над 80 изложители ще се представят в предстоящото издание на базара. Щандовете им ще бъдат разположени на третия етаж на НДК на площ от над 600 кв. м. Събитието се провежда в рамките на "Салона на изкуствата".

За втора поредна година в София ще гостува Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели /ФЕИ/. По време на миналогодишното си посещение, той изрази загрижеността на Федерацията на европейските издатели за нивото на неграмотност у нас.

В програмата на Фъргъл Тобин тази година са включени срещи със зам.-министъра на културата арх. Георги Стоев и със зам.-министъра на образованието г-жа Милена Дамянова. Акцент в двете среща са въпросите за насърчаване на четенето като начин за преодоляване на неграмотността сред учениците. Фъргъл Тобин ще участва и в международния семинар "Arrow Plus" от 10.00 ч. на 30 май на сцената на културната програма на полуетаж "Изток", ще се срещне и ще разговаря със студенти от Факултета по журналистика и масови комуникации по време на лекция днес.

Специален гост на официалното откриване на Пролетния базар на книгата тази година е един от най-четените автори през последните години в България - аржентинският психотерапевт и писател Хорхе Букай. За първи път в историята на българското книгоиздаване чуждестранен писател посещава България три поредни години. По време на престоя си в България Хорхе Букай ще представи най-новата си книга - "Пътят на сълзите" /изд. "Хермес"/.

Само за един ден, специално за откриването на "Пролетния базар на книгата", в София ще бъде Вида Огненович - сръбски писател, драматург, режисьор. Вида Огненович е един от най-авторитетните дисиденти в Сърбия от времето на Слободан
Милошевич, основател на Демократическата партия и настоящ неин зам.- председател. В момента тя е посланик на Сърбия в Дания. В София тя ще представи романа си "Прелюбодейци" /изд. "Сиела"/. Сред гостите на "Пролетния базар на книгата" ще бъде руската журналистка Наталия Геворкян.

В дните от 29 май до 3 юни от 10.00 до 20.00 ч. столичани и гости на столицата ще имат шанса да се срещнат с любимите си писатели, да поговорят с издателите за най-новите им заглавия, да станат част от събитията, включени в културната програма.

Последвайте канала на

БТА
713 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини