Италианската маестра Джанна Фратта застава начело на Софийската филхармония

  • 05 юли 2021 13:54

  • 786
  • 0
Италианската маестра Джанна Фратта застава начело на Софийската филхармония
© Софийска филхармония

Италианската маестра Джанна Фратта застава начело на националния оркестър на 8 юли в парк-театър "Борисова градина", съобщават от Софийската филхармония.

В първото събитие от летния сезон на Софийската филхармония ще звучи италианска филмова музика от Нино Рота и Енио Мориконе. Концертът, посветен на 100-годишнината на Федерико Фелини, през ноември 2020 г. в зала "България" не можа да побере желаещите да се насладят на музиката, спомогнала за успеха на филми като "Сладък живот", "Амаркорд", "Гепардът", "Осем и половина", "Ново кино Парадизо" и др.

Джанна Фратта е сред най-известните диригенти на Италия. Тя завършва музикалната консерватория "Николо Пичини" в Бари с пълно отличие по пиано, композиция и дирижиране. След това участва в диригентските курсове в Академия Киджана - Сиена и е удостоена с почетна грамота. По този повод руският диригент Юрий Аронович, ръководител на курса, споделя в пресата: "Никога досега не съм срещал толкова млад музикант, така надарен със сърце и ръка като Джанна".

Диригентският й дебют е през 1998 г. с балета "Пулчинела" на Стравински. Оттогава Джанна Фратта редовно дирижира симфоничен и оперен репертоар с оркестри като Берлинските симфоници, Оркестърът на Римската опера, Кралската академия в Лондон, оркестърът на фондация "Тосканини" в Парма, оркестър "Нуова Скарлати" - Неапол, Руският симфоничен оркестър, Симфоничните оркестри на Грийнсбъро и Сеул, Симфоничния оркестър на Макао, "Капела Истрополитана" в Братислава и др.

Дирижирала е най-големите заглавия в симфоничния и оперен репертоар. Особено високо оценени от критиката са последните й спектакли на "Набуко" от Верди (режисьор Пиерлуиджи Пици), "Момичето от Златния Запад" на Пучини (режисьор Ренцо Джакчиери) и триптиха на Пучини, спечелил наградата за най-добра южнокорейска оперна постановка през 2015 г.

Прочутият цигулар Даниел Хоуп гостува за първи път в България

Освен музикално образование, Джана Фратта е завършила и право. Бивш гостуващ професор е в университета "Суншин" в Сеул (Корея). Председател е на катедрата по композиция в "Умберто Джордано", във Фоджа и изнася лекции и майсторски класове в много университети по света. Главен герой е на документални филми и репортажи, които описват дейността ?, включително Per la mia strada ("По моя път"), продуциран от Rai Cinema.

На 7 март 2009 г. е отличена с титлата "Рицар на Италианската република" за международните си постижения като пианистка и диригент. Последните новини за маестрата са, че е назначена за артистичен директор на Сицилианския симфоничен оркестър, един от най-големите оркестри в Италия. Летният сезон на Софийската филхармония "Споделете музиката" е подкрепен от Столична община и е част от културния календар на София.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
786 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини