"София хартиен арт фест" е сред основните атракции в Нощта на музеите

  • 17 май 2012 14:49

  • 2063
  • 0
"София хартиен арт фест" е сред основните атракции в Нощта на музеите
©

„София хартиен арт фест” ще бъде една от основните атракции в Нощта на музеите 2012 г. в София. Той е едно предизвикателство по отношение на правенето на изложби, тъй като е една симбиоза между театър и изобразително изкуство.

Това каза художникът Даниела Тодорова от Арт Студио Аматерас при официалното представяне на програмата за Европейската нощ на музеите – 2012 за София, предаде „Фокус”.

По думите на художника, в програмата, освен експозицията, са предвидени много изненади във външното пространство около VIVACOM Art Hall.

„Най-напред ще бъде представена хартиената улица, където ще има много автори, студенти и театрали, които ще представят в работилници различни видове техники и възможности за създаване на артефакти с хартия”, каза Даниела Тодорова.

Някои от важните партньори на „София хартиен арт фест” тази година са училищата и университети за изкуства. Националната гимназия за приложни изкуства ще представи архитектурно, хартиено произведение, което също ще бъде част от хартиената улица.

„Може би най-интересното и атрактивно, което сме ви подготвили, това е пърформанса – „Райска градина”. Той е изцяло създаден по идея на режисьорката Катя Петрова и е по-скоро художническо произведение, не очаквайте да видите конкретен сюжет, а по-скоро инверсии – театрални, хартиени една игра от светлини и сенки и интересни персонажи”, каза още художникът.

В съседство с Градска галерия ще бъде представена „Алеята на хартиените чудеса”. Националната художествена академия ще има външна експозиция на хартиени костюми, които са в различни стилове от историята на костюма. Национален природонаучен музей ще представи изложба на 144 училище „Моят хартиен приятел”. Театър „Иван Вазов” ще покаже изложба на ученици от Национална гимназия за приложни изкуства – „Хартията в театралния плакат”. „Много привърженици и приятели ще се движат из града, преоблечени в различни хартиени костюми”, каза Даниела Тодорова.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2063 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини