Жул Верн: Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията

  • 08 февруари 2021 10:35

  • 799
  • 3
Жул Верн: Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията
© Pixabay

"Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията" – това са думи на големия френски писател и човек от бъдещето Жул Верн. На 8 февруари преди 193 години в Нант (Франция) е роден един от най-четените романисти, превеждан на 148 езика. Още с първите си произведения е признат за основоположник на научната фантастика.

Човекът, който пътува във всички измерения на въображението, призовава: “Хайде, приятелю, прогони своите тъжни мисли, иначе тези хора, дошли отгоре, ще помислят, че завиждаме на съдбата им“ и още един: “Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи.“

Той е най-голямото от петте деца на Пиер Верн, преуспял адвокат и София Лот. Майка му е от род на корабостроители и морски капитани. На 12-годишна възраст Жул Верн, мечтаейки да последва тяхната съдба, успява да се качи на кораб, който заминава за карибските острови, но баща му го сваля на следващото френско пристанище.

Две редки заглавия на Джордж Оруел излизат на български

Това е човекът, който със силата на мисълта е пътувал в неподозирани измерения и светове. Авторът, успял да увлече със себе си поколения в тези пътешествия, всъщност почти не е пътувал. След нещастен случай като млад окуцява, но полетът на въображението никога не стихва до самата му смърт.

Сред най-известните му произведения са: “Пътешествия около света за 80 дни“, “Децата на капитан Грант“, “Капитан Немо“, “Тайнственият остров“, “Пет седмици в балон“, “Петнадесетгодишният капитан.“

С неговото име са публикувани над 65 романа и се смята, че е вторият най-издаван автор в света след Агата Кристи, информира БНР. В своите книги Жул Верн предсказва научни постижения – като полетите в космоса, изобретяването на управляеми ракети, пътуването под вода...

Малко известен факт е, че Жул Верн е посветил роман на България и на нейното националноосвободително движение. “Дунавският лодкар“ излиза през 1908 г., три години след смъртта на писателя. Главен герой в него е Стефан Ладков от Русчук, участник в Априлското въстание и Руско-турската освободителна война.

Последвайте канала на

Novini.bg
799 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Вжвжвгг

2021.02.08 | 12:17

2
Аз пък си мисля,че вървим назад "масите" са уникално тъпи днешно време и при нас и в чужбина!!След 20 год. ще ти вземат 2000лв за ти изкарат зъб,защото ще има 2 стоматолога в голям град!!За това положение виня държавните управляния и алчни богаташи!!!

2021.02.08 | 13:20

3
Очевидно е. Щом неграмотните започнахте да давате мнение, няма какво различно да се очаква.
Не и в България,

2021.02.08 | 11:42

1
където няма нито наука, нито въображение, а само скот и скотска простотия.

Добави коментар

Водещи новини