Софийската филхармония пуска билети за генералната репетиция на Максим Венгеров

  • 04 февруари 2021 15:57

  • 449
  • 0
Софийската филхармония пуска билети за генералната репетиция на Максим Венгеров
© Софийска филхармония

Поради големия интерес към концерта на Максим Венгеров и след любезното му съгласие , Софийската филхармония пуска билети за генералната репетиция на 11 февруари oт 11 часа. Цената на билетите е 20 лева. Това съобщават от пресцентъра на Софийската филхармония.

Изключителният руски цигулар и носител на „Грами“ Максим Венгеров и маестро Найден Тодоров ще представят музика от Дмитрий Шостакович в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2021. Концертът с националния ни оркестър е на 11 февруари от 19:00 ч. в зала „България“, а билетите за него свършиха преди седмици. В програмата са включени Концерт за цигулка №1 и Камерна симфония в до минор от великия руски композитор.

За виртуоза Максим Венгеров Първият концерт на Шостакович е един от най-великите концерти за цигулка и оркестър на всички времена. Той го определя като „тежък маратон, предизвикателство в музикално отношение и невероятно привлекателен за публиката“. Цигуларят е имал щастието да го разучава с един от учениците на Шостакович – маестро Мстислав Ростропович и е направил запис на композицията още на 18 години.

Грандамата Елизабет Леонская гостува на Софийската филхармония

 „Когато е композирал творбата, Шостакович изобщо не е мислил, че солистът ще е останал без дъх в края на каденцата и е написал много изискващ финал. Благодарение на Давид Ойстрах, който помолил Шостакович да вкара още 8 такта между каденцата и финала, изпълнителят има 15 секунди да спре за миг и да събере сили за финала.“ споделя Венгеров в специално интервю на журналиста Светослав Николов от bTV Radio Group.

Концертът на 11 февруари е трето гостуване в България на Максим Венгеров и първо в акустична зала. Звездата с възторг си спомня за предишните си изяви у нас в „Европейски музикален фестивал“ през 2006 и 2018 г. „Обичам да свиря с маестро Найден Тодоров! Прекрасен диригент, изключителен музикант и страхотен човек! След концерта дълго разговаряхме с маестрото за музиката и за живота. Той ми разказа за великия българския композитор Владигеров. Вдъхнови ме да науча неговия цигулков концерт. Много искам един ден да го направя!“, споделя още Венгеров. 

Последвайте канала на

Novini.bg
449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини