Родни звезди представиха българското кино в Рим

XIII-то издание на традиционния Фестивал на българското кино, организиран от Българския културен институт в Рим под патронажа на българското посолството в Италия, се проведе в Дома на киното в Рим между 25 и 27 септември, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

На откриването на събитието посланик Тодор Стоянов отправи кратко приветствие към публиката и българските актьори, благодарение на чиито усилия и талант италианските любители на киното имат възможност да се докоснат до българската култура. Посланик Стоянов изрази увереност, че въпреки предизвикателствата, свързани с организирането и провеждането на културни мероприятия в условия на пандемия, подобни събития имат особено значение за поддържането на българския дух и на тесните културни връзки между българския и италианския народи.

В тази връзка посланик Стоянов спомена и големия български актьор Стефан Данаилов, който ще бъде запомнен със своя професионализъм и талант, както и с участието си в редица италиански продукции. Посланик Стоянов изрази своята увереност, че и XIII-то издание на Фестивала ще бъде не по-малко успешно от предходните.

Фестивалът бе открит с филма „Завръщане“ на режисьора и актьор Ники Илиев, а след края на прожекцията публиката имаше възможност да зададе на живо своите въпроси към участниците във филма - Башар Рахал, Орлин Павлов, Ники Илиев и Райна Караянева. Актьорите обсъдиха с публиката някои аспекти от чисто техническо естество, свързани със заснемането на филма, и споделиха част от своите бъдещи творчески планове.

Сн. МВнР

В рамките на Фестивала се откроиха и документалните филми „Стефан Данаилов. Монолог“ на режисьора Георги Тошев, посветен на живота и кариерата на големия български актьор, и „По стъпките на Алцек“, разказващ за историята на българската диаспора в Апенините в периода V-VIII век. Фестивалът предложи на зрителите и две драми - „Доза щастие“ и „Писма от Антарктида“.

Провеждането на събитието, особено предвид епидемиологичната обстановка, следва да се отчете като голям успех за разпространението на българската култура сред италианските граждани, както и за българите, които по този начин се връщат към своите корени.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Култура

още

Анкета

Настроихте ли се на есенна вълна?

Настроихте ли се на есенна вълна?

Избрано от Интернет