Отбелязваме 183 години от рождението на Васил Левски

18 юли 2020 06:14

Отбелязваме 183 години от рождението на Васил Левски
© Булфото, архив
1151 1

България почита днес Апостола на свободата Васил Левски. По повод 183 години от рождението на националния герой в цялата страна ще има различни прояви.

Празникът на град Левски ще бъде отбелязан днес. Тържеството е посветено на 183 години от рождението на Апостола и 75 години от обявяване на селището за град. Програмата започва в 10.30 ч. с тържествено издигане знамето на Община Левски и обявяване на почетните граждани. От 20.00 ч. е празничният концерт на читалищни състави. Тържествената заря-проверка е от 20.45 ч. с участието на курсанти от Националния военен университет "Васил Левски".

В град Левски ще бъде президентът Румен Радев. 

Командирите на чуждестранните групи и кораби, участващи във военноморското учение "БРИЗ 2020", ще дадат пресконференция в Конгресния център на Пристанище-Бургас. Брифингът ще започне от 11,45 часа.

С тържествена света литургия в храма "Св. Николай" в 9,00 часа в Карлово ще започне 29-ият народен събор, посветен на 183-та годишнина от рождението на Васил Левски и празника на Карлово. Програмата включва поднасяне на цветя на гроба на майката на Апостола Гина Кунчева, тържествен ритуал по издигане знамената на България и на града и посрещане /в 10,10 часа/ на националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски". Кулминацията на честванията ще бъде в 21,00 часа, когато ще започне тържественият митинг-заря. 

В Ловеч и на Къкринското ханче ще бъдат отбелязани 183 години от рождението на Васил Левски.
Честванията ще започнат в 10.00 часа в двора на ханчето, пред барелефа на Апостола. Ще бъде изнесена кратка литературно-музикална програма. В 17.30 часа ще бъде отслужена панихида в храма "Успение Богородично" в Ловеч. Гражданското поклонение е в 18.00 часа пред паметника на Васил Левски. От 21 часа, на откритата сцена на площад "Тодор Кирков", ще бъде представен спектакълът на Народно читалище "Бяла Анаста 2016" - "През погледа на Левски". 

Каварна ще се поклони пред паметта на Апостола на свобода в деня на неговото рождение. Честването ще започне в 10 часа на паметника на революционера в градския парк. От общината приканват гражданите - предвид въведените противоепидемични мерки, да полагат цветя на мемориала през целия ден, за да се предотврати струпването на хора, предаде БТА.

Граждани и политици поднесоха цветя пред паметника на Левски

Фестивалът "Пясъчни творения" събира за петото си издание деца от цялата страна на плажа на "Двореца" в Балчик. Събитието е част от националния културен календар на Министерството на културата. Жури ще определи най-атрактивните творби на младите ваятели. В 8.30 часа започва регистрацията на участниците, които за час трябва да се справят с творческата задача. /ЮХ/

Във Велико Търново с балета "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус, постановка на Държавната опера в Стара Загора започва фестивалът "Сцена на вековете" на Царевец днес от 21.00 часа. Представлението е с продължителност 150 минути, без антракт, с кратка техническа пауза за смяна на декори и костюми, с всички противоепидемични мерки. След края на спектакъла и изтегляне на публиката от пределите на крепостта ще бъде излъчено светлинното шоу "Звук и светлина". 

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика и полагане на венци, от 10,00 часа, в Пловдив ще бъде почетена 183-та годишнина от рождението на Апостола на Свободата. Слово ще произнесе Рада Банялиева, историк, директор на Музея на авиацията - Крумово. В церемонията участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър, членове на Общински комитет "Васил Левски" и комитет "Родолюбие". 

Novini.bg
1151 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Запознат

2020.07.18 | 14:27

59122
Граф Игнатиев,големия българомразец, ОБЕСИ Левски.

Добави коментар

Водещи новини