Кризата удари и цирковото изкуство. Как ще оцелее цирк "Балкански"?

  • 01 юли 2020 20:22

  • 1228
  • 2
Кризата удари и цирковото изкуство. Как ще оцелее цирк "Балкански"?
13 66дни
© circus-balkanski.eu

Пандемията удари сериозно театралното и цирково изкуство. Пред фалит е изправен известният "Цирк дьо Солей". Трудности зарази пандемията срещна и цирк "Балкански", призна основателят му акад. Александър Балкански.

"Фелини казва, че циркото изкуство е най-трудното зрелищно изкуство, но то е културата на житейския опит на нацията. Тук е разковничето - културата. Оценката на народа - на тези, които обичат това изкуство", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

"Сирк дю солей" подаде документи за банкрут

Заради пандемията голяма идея за ново представление в съвсем нов вид купол се е отложила. Изграждането на въпросния купол обаче е било скъпо и това е било предпоставка за финансови проблеми покрай кризата.

"Заложих моята къща, за да може да получим 250 хил. евро кредити и да платим този цирк. Имах много разговори в Министерството на културата, имаше огромно желание от страна на министър Боил Банов да помогне на всички циркове. На организираната от министерството кръгла маса обаче се озовахме само аз и моите синове. Малките циркове са в сивата икономика, не са регистрирани в Съюза на артистите в България. След като игнорираш най-силните атракционни номера и не можеш да ги покажеш, какъв цирк си ти", обясни акад. Балкански.

На официалния сайт на цирк "Балкански" пък се уточнява, че поради обявеното извънредно положение в държавата премиерата на игрален сезон 2020 "Юбилей" ще бъде отложена!

Междувременно по-късно през деня на редакционния ни мейл пристигна опровержение от Българската младежка циркова асоциация, която опровергава думите на Балкански за дейността на малките циркове.

"На организираната кръгла маса в Министерството на културата не е бил поканен нито един представител на друг цирк освен Балкански! В момента ние от БМЦА организираме нова среща с Г-н Банов,като сме предоставили на Министерството на културата връзки с всички директори на Български циркове и свързани с това изкуство лица", се казва в тяхната позиция.

"Преди дни отправихме уникално предложение на Министерството на Културата, в което, за разлика от всички други културни организации, не искаме финансова помощ, а напротив - предлагаме да помогнем с всичките си ресурси на други творци от различни жанрове", отбелязват още от БМЦА.

Не приемат и думите, че малките циркове се намират в сивата икономика. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1228 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
и тук -

2020.07.02 | 05:58

2
разкол...
почитател на Цирк Балкански

2020.07.01 | 17:26

1
Открийте сметка за СМС-и по 1 лев. Ше помагаме кой, колкото може. Цирк Балкански трябва да ни радва и в бъдеще!.

Добави коментар

Водещи новини