СИЕЛА издаде „Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски“

  • 11 февруари 2020 12:46

  • 734
  • 0
СИЕЛА издаде „Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски“
© булфото/архив/

Бившият конституционен съдия и преподавател доц. д-р Маргарита Златарева търси отговор на въпроса „Какъв от правна гледна точка е един от най-болезнените за България процеси“ – този на Османската империя срещу Апостола.

В своя труд „Юридически поглед към процеса на Васил Дякон Левски” бившият конституционен съдия и преподавател в Нов български университет доц. Маргарита Златарева си поставя нелеката задача да открие отговорите на редицата въпроси, свързани с края на пътя на Апостола. Разглеждайки закони и устави на Османската държава, действащи към 1872–1873 г., протоколите от разпитите на Васил Левски и другите заловени поборници, заключителните протоколи-присъди („мазбати“) от процеса, както и множеството писма и телеграми, изпращани от европейски дипломати и османски управници по повода, изданието успява да разгледа спорния вече десетилетия процес в контекста на императивните правила на османския наказателен закон и редица особености на недоразвитото все още наказателно съдопроизводство.

За какво е бил осъден на смърт Дякона? Съобразена ли е  жестоката присъда, останала увековечена в редица легенди и народни песни със законите на Османската държава?

По тези и още много други въпроси, свързани с процеса, имал широк международен отзвук, ще дискутират историкът проф. Пламен Павлов, пеналистът проф.Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г., писателят и главен редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев и самата авторка.

Дискусията ще се състои в сряда, на 12 февруари, от 18:30 ч. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, а модератор на събитието ще бъде журналистът и водещ на предаването „История.бг“ Георги Ангелов.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
734 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини