СИЕЛА издаде „Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски“

Бившият конституционен съдия и преподавател доц. д-р Маргарита Златарева търси отговор на въпроса „Какъв от правна гледна точка е един от най-болезнените за България процеси“ – този на Османската империя срещу Апостола.

В своя труд „Юридически поглед към процеса на Васил Дякон Левски” бившият конституционен съдия и преподавател в Нов български университет доц. Маргарита Златарева си поставя нелеката задача да открие отговорите на редицата въпроси, свързани с края на пътя на Апостола. Разглеждайки закони и устави на Османската държава, действащи към 1872–1873 г., протоколите от разпитите на Васил Левски и другите заловени поборници, заключителните протоколи-присъди („мазбати“) от процеса, както и множеството писма и телеграми, изпращани от европейски дипломати и османски управници по повода, изданието успява да разгледа спорния вече десетилетия процес в контекста на императивните правила на османския наказателен закон и редица особености на недоразвитото все още наказателно съдопроизводство.

За какво е бил осъден на смърт Дякона? Съобразена ли е  жестоката присъда, останала увековечена в редица легенди и народни песни със законите на Османската държава?

По тези и още много други въпроси, свързани с процеса, имал широк международен отзвук, ще дискутират историкът проф. Пламен Павлов, пеналистът проф.Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г., писателят и главен редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев и самата авторка.

Дискусията ще се състои в сряда, на 12 февруари, от 18:30 ч. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, а модератор на събитието ще бъде журналистът и водещ на предаването „История.бг“ Георги Ангелов.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Култура

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет