Как „Тайната история на българския футбол” явно помага

  • 31 януари 2020 13:11

  • 738
  • 0
Как „Тайната история на българския футбол” явно помага
© личен архив

Новата книга на журналиста Станил Йотов „Тайната история на българския футбол”, чийто първи тираж буквално за дни бе разпродаден, ще участва в благотворителен търг за спасението на болното момиченце Никол. Финалът на наддаването е в 20 часа на 1 февруари 2020 г. . Авторът, нашият уважаван колега Станил Йотов, явно ще покаже желанието си да помогне на нуждаещото се от скъпо лечение дете. Остава да се надяваме, че и много хора с възможности ще се включат в търга и ще проявят щедрост и състрадание. Те ще получат книга, която много си струва, защото в нея можете да прочетете не само за тайните във футбола, а и за политиката в спорта, за тайните задкулисни договорки и т.н. – едно пълнокръвно и завладяващо четиво за играта и живота, такива, каквито са. Ето какво коментира Станил:

„ Основите на тази книга бяха положени още през 2011 г., когато стартирах във вестник „Уикенд” рубриката „Ретро футбол”. Тъй като днес Царя на спортовете в България не ни предлага нищо кой знае колко интересно и вълнуващо, реших да се обърна към неговото минало. И то най-вече към тайните на нашия футбол и ред други детайли, останали скрити години наред за широката публика или отдавна забравени.


Вдъхнови ме Стефан Орманджиев, известният футболен съдия от близкото минало, който, за жалост, вече не е между живите. Първоначално ми хрумна да напиша един голям текст за покойния му баща - големия треньор Стоян Орманджиев. Стефан откликна веднага. На срещата ми предостави редки фотографии, разказа много интересни и непубликувани дотогава факти около славните мачове на ЦСКА с „Интер” през 1967 г. Сред тях беше и използваната разузнавателна техника от българските тайни служби за подслушване на треньора на италианците Хеленио Херера. Това се оказа истинска находка.
След като вестникът излезе, отидох да му занеса един брой. Стефан каза: „Виж, това звучи много интересно. Защо не вземеш да напишеш по този начин историята на футбола ни?".
Нямах нужда от повече увещания, за да се захвана с това предизвикателство. Още след първите няколко текста, публикувани в „Уикенд”, започнах да получавам писма от читатели. Стана ясно, че се харесват на хората. Не след дълго чух насърчителни думи лично от Кеворк Кеворкян – човек, иначе пестелив на комплименти. Когато Кеворк каже, че едно нещо се получава както трябва, значи действително е така.

Оттогава минаха повече от осем години, а седмичната ми поредица в „Уикенд”, посветена на историята на футбола ни, на големите му триумфи, на тежките загуби, на неговата светла и тъмна страна вече надхвърля 400 публикации.
За цялото това време през ръцете ми минаха хиляди страници архивна документация. Разговарях със стотици ветерани и футболни дейци. Изчетох спомените на ред други. Прелистих и теченията на спортните издания, излизали преди цели десетилетия.
За „Тайните на футбола в България” подбрах всичко най-интересно, развивало се зад кулисите на най-популярната игра у нас. Започнах с политическите вмешателства във футбола, най-вече във времената на комунистическия режим у нас. Минах през големите игри и комбинации извън терена от онези времена, за да стигна до аферите с корупция и работата на Държавна сигурност във футбола.
Проследих прехода след 10 ноември, появата на кредитните милионери и мутренските групировки във футбола, както и времената на Иван Славков – Батето. Спрях се подробно на великото американско лято в САЩ‘94 с всичките му страсти, скандали и мистерии. Намерих място за някои неразказани или отдавна забравени истории около живота на най-големите ни звезди.
За нас, ценителите, футболът е преди всичко топка, а не политика. Преди всичко спорт, отколкото бизнес. Преди всичко спектакъл, а не арена на задкулисни игри и тънки сметки. Но в миналото, а и днес, тази вълшебна игра е вплела в себе си какви ли не тайни. За тях ще стане въпрос в тази книга. Приятно четене.”

Последвайте канала на

Аделина Делийска
738 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини