Култовият филм за хан Аспарух се завръща в нова версия. Насладете се на епичната сага

  • 08 януари 2020 13:40

  • 6182
  • 4
Култовият филм за хан Аспарух се завръща в нова версия. Насладете се на епичната сага
©

Изкуството е най-близкият път до сърцето и най-въздействащият начин да уловиш есенцията на отминали епохи, да се докоснеш до живота и мислите на предците си, да усетиш величието и падението на герои, чиито имена времето е покрило със сребърна патина.

В историческата ни памет фигурата на хан Аспарух стои на пиедестал като символ на българщината, а легендата за него през годините не спира да вдъхновява много творци да създадат вдъхновяваш образ на основателя на българската държава.

През далечната 1981 година, когато с всенародни тържества се отбелязаха 1300 години от основаването на българската държава, режисьорът Людмил Стайков предизвика истинска истерия сред зрителите с трилогията си "Хан Аспарух" - „Фанагория”, „Преселението” и „Земя завинаги”. Оттогава изминаха 38 години, а над 10 милиона зрители проследиха със затаен дъх сагата за третия син на хан Кубрат. И до ден днешен творбата на Стайков, която остава ненадмината по мащабите си - в нея вземат участие над 100 000 души, си остава връх в кинематографията. Това е филм, който задължително трябва да гледа всеки българин, защото е урок по родолюбие и чертае онази невидима нишка, която ни свързва завинаги с корените ни.

Добрата новина е, че следвайки повика на времето, филмът "Хан Аспарух" заживява нов живот. Големите актьори Стойко Пеев, Васил Михайлов, Йосиф Сърчаджиев, Аня Пенчева, Ваня Цветкова, Богомил Симеонов, Петър Слабаков, Джоко Росич отново ще ни пленят с играта си в дигитално реставрирано изображение на оригиналния филм, така, както е бил заснет, като е използвана най-новата съвременна технология. “Ханът и империята“ е създаден с нова драматургична структура, нова музика и звукови ефекти представени в сараунд среда. Изображението е дигитализирано в 4К и отговаря на най-взискателните световни критерии за филмово разпространение. Работата по новата версия е отнела около година и половина, по думите на режисьора акад. Стайков.

И тъй като динамиката, мащабите и дълбочината на посланието на този филм са способни да докоснат сърцето на всеки българин, горещо препоръчваме на някогашните деца и зрители на "Хан Аспарух" да заведат своите деца на извънредната прожекция на "Ханът и империята" на 14 януари в зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна от 19 часа.

„Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрители от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необичайни за българското кино масови сцени и епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място - с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие. Бях много развълнуван, че този филм направи една своеобразна връзка между поколението творци, създали оригиналната версия и новото поколение кинематографисти, които със същата всеотдайност и вълнение, вложиха цялото си сърце, в името на скъпата за всеки българин тема“, казва режисьорът на Людмил Стайков.

Така че, ако се чудите как да планирате вечерта си за идния вторник, 14 януари, прожекцията на "Ханът и империята" е повод да го посветите на един урок по родолюбие, и на удоволствието от доброто кино, разбира се.

Все още може да закупите билети на редовна цена от 8 лв. и 6 лв. намаление за учащи/пенсионери.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
6182 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Цветилена

2020.01.12 | 20:56

4

В София ще можем ли да го гледаме?

2020.01.10 | 12:49

3

Най голямата лъжа в Българската История

2020.01.08 | 15:57

2

Велик филм!
Най-великия в българското кино!

Радослав

2020.01.08 | 14:00

1

Едно голямо Браво за това, което правите....
Това е наистина един урок по родолюбие.
Баща ми Васил Ненов лека му пръст беше участник във филма!

Добави коментар

Водещи новини