Оригинали на Яворов възкръснаха след век

  • 08 януари 2020 12:24

  • 293
  • 0
 Оригинали на Яворов възкръснаха след век
©

Деветнадесет оригинала на големия български поет Пейо Яворов възкръснаха след век. Това обяви на пресконференция Тодор Иванов, председател на Фондация "Яворов".

На бял свят се появиха едно стихотворение със заглавие "На незнайния герой", 4 броя писма с пликове, 9 броя требвания, озаглавена така от автора, 4 броя разписки и къс от знаме, рамкирано, с текст под него. Експертизата на оригиналите е направена от доц д-р Милкана Бошнакова, която в официално становище потвърждава, че документите са написани собственоръчно от Пейо Яворов през 1912 г. Написани по времето, когато е бил кмет на Неврокоп, днешен град Гоце Делчев, обяви Тодор Иванов.

Чобанов: Столична община е готова да плати 1,285 млн. лв. за къщата на Яворов

"Почеркът, с който е написано стихотворението, е едър, доста небрежен, с лек наклон надясно.При сравнението му с почерка, с който са написани редица творби, които се съхраняват в неговия личен архивен фонд в Български исторически архив при Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", се открива почти пълно съвпадение", се посочва в експертизата.

Писмата са адресирани до Тодор Александров, Христо Чернопеев и Тодор Николов.

Откритите документи са литературна сензация, изтъкна Тодор Иванов. По думите на най-големия изследовател на творчеството на Пейо Яворов проф. Михаил Неделчев, той прекратява да пише поезия през 1910 г. Късът от знаме е в рамка, то е нарязано със сабя от поета и надписано от него като дар до съратника му Григор Белокапов.

Оригиналите са закупени за 27 000 лева от колекционера Христо Попов. Не е известна още историята им, собственикът им твърди, че ги е намерил захвърлени на улицата, обясни Тодор Иванов. За първи път те ще бъдат представени в родната къща на поета по време на "Яворови януарски дни 2020", които се откриват на 13 януари в Чирпан.


Снимка: Wikipedia

Последвайте канала на

Novini.bg
293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини