За първи път в България представят операта "Нос"

  • 20 март 2012 14:41

  • 2648
  • 0
За първи път в България представят операта "Нос"
©

Държавна опера Русе ще представи тази вечер на русенската публика и гостите на града операта „Нос” от Шостакович, създадена по едноименната повест на Гогол.

Тя се представя за първи път в България, а представлението е в програмата на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”. Режисьор-постановчик е Аделаида Якимова – Фурнаджиева, диригент-постановчик: Найден Тодоров, диригенти на хора: Драгомир Йосифов и Христо Стоев, пластика: Татяна Серафимова, художник-сценограф: Иван Токаджиев, художник на костюмите: Пенка Казанджиева, В главните роли: Антон Марков, Мария Цветкова, Георгиос Филаделфефс, Петя Цонева, Александър Баранов, Калоян Христов, пише dariknews.bg.

Още преди месец директорът на Операта Найден Тодоров заяви, че операта „Нос” е предизвикателство за публиката, нещо, което не са виждали досега. От една страна самият факт, че операта е по неповторимата творба на Гогол навежда на мисълта, че зрителят ще бъде най-малкото изненадан. Стилистиката на спектакъла достига до териториите на абсурда, а всички изпълнители майсторски са доведени до сарказъм и самоирония, които предават и на зрителите. За първи път публиката ще види как певците се превръщат в авангардни актьори. За това способства преди всичко музиката на гениалния Шостакович. Но също и работата на режисьора, също така и преобладаващата вълна от нови имена.




 

Последвайте канала на

2648 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини