Писателят Константин Икономов представи най-новата си книга в Банско

Първото от събитията, в чест на празника на Банско събра "около огнището", приятели и ценители на творчеството на обичания Константин Икономов, съобщиха от Община Банско-

В навечерието на 80 годишния си юбилей, писателят представи най-новата си книга "Въглени", която е тринайстата му рожба в света на поезията. Авторът бе украсил Тържествената зала в читалище "Никола Вапцаров с изящната си колекция от корени, с името "Пришълци", която подари на читалището и на Посетителски - информационен център Банско. Във фоайето бяха подредени пластиките му от дърво и камък, за които е черпил вдъхновение от лятото на 2019-а. Залата трудно побра всички, които бяха дошли на рождения ден на твореца и освен аплодисменти, му подариха и обичта си.

Вечерта премина уютно, топло и много лично и бе сравнена от журналиста Кети Тренчева, с "банска попрелка", където забравяш грижите и се сливаш със съдбите на другите. Официални гости бяха Негово превъзходителство Марян Гьорчев - посланик на Република Северна Македония, Диана Чули - известна албанска писателка, Николай Стоянов - писател, роден в Банско, художникът проф. Кирил Гогов, Георги Икономов, Асен Кирицов и десетки местни творци и ценители на изкуството в Банско. Авторът бе подготвил изненада за всеки един свой гост и на стола си, посетителите намериха малки листчета с афоризми от книгата, които имаха възможност да прочетат на останалите. Рецитал, подготвен с много нежност от приятелите - Елена Калайджиева, Гълъбица Тодева, Милена Георгиева, Наско Тотин, Ани Дурчова, Мая Амиджева и Иван Цонев, запали "жаравата" в душите и всеки отнесе в сърцето си по едно "живо въгленче" от стих.

Авторът не скриваше вълнението си от всяка дума, която се откъсваше в пространството и благодари на хората, които му дават вдъхновение, подкрепа и бяха част от неговия празник. "Бански старчета" го поздравиха с "Пуста младост", а директорът на Професионална гимназия по електроника и енергетика - Сашка Тодорова, прочете емоционален, поздравителен адрес от името на училището, на което е бил директор писателя. Поздравителни адреси бяха получени от Благовест Обецанов - Началник отряд ПСС, Банско и от Росен Баненски - Директор на "Национален парк Пирин". В поздрава си към юбиляра, Георги Икономов подчерта, че се възхищава на неговото ярко присъствие и несломим дух и му пожела още много творчески вдъхновения, посветени на "вековната мъдрост и здравия разум на поколения банскалии". Заместник кметът Асен Кирицов връчи на Константин Икономов, почетния знак на Община Банско за изключителния му принос в сферата на културата и изкуството, и за популяризирането на Банско и Община Банско.

От своя страна, писателят от сърце благодари за жеста, който Общината прави за издаването на книгата му и за това, че този тираж ще се разпространява безплатно. Всеки присъствал в тази зала, отнесе "шепа въглени", но живи и парещи, като стих, в който намираш себе си и го превръщаш в дълг да ти се случи. "И ако пламъкът на жаравата ми изтлее, с въглените ще си нарисувам огнище..." К. Икономов

 

 

Коментари

  1. 2019.09.30 | 14:44

    Книгата е наистана стойностна! Неслучайно премиерата й беше на едно от прекрасните места у нас - Банско!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Култура

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет