Скулптури ни разкриват жената в миговете, когато е весела и щастлива

  • 20 август 2019 15:26

  • 491
  • 0
Скулптури ни разкриват жената в миговете, когато е весела и щастлива
©

В темата "Рокля" скулпторът Живко Седларски работи вече единадесета година.

Творбите му пресъздават финеса, нежността и очарованието на жената, облечена в рокля. Често в скулптурите му виждаме роклята, а жената остава невидима. Но тя винаги се усеща като присъствие, настроение и характер. Така е и с „пенливите рокли”, сътворени от българския художник, който живее във Франция. Вдъхновени от шампанското, те ни разказват за жената в миговете, когато е весела и щастлива, омаяна от пенливото вино.


 
Оригиналът на скулптурата „Пенлива рокля” днес се намира в Бон - градче в сърцето на френския регион Бургундия.

Високата над 2 метра скулптура на жена в позлатена рокля с релеф на балончета е обсипана с над 2200 капсули от шампанско.

Идеята си скулптурата да бъде покрита с капачки от шампанско авторът предлага, още когато получава поръчката да изработи творбата.

Формата на роклята идва в процеса на работата по творбата, разказва Живко Седларски. „Идеята за формата се роди спонтанно от същността на шампанското. От там дойде пяната, която да оформи бъдещата рокля”, заяви той.
 
След откупуването на оригиналната скулптура, авторът ѝ прави нейни варианти, както и малка пластика на фигурата.

Произведенията на българския скулптор красят паркове, замъци, търговски центрове, площади, училища, музеи и галерии в целия свят. Негови монументални скулптури има във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
491 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини