Традиционният панаир на занаятите ще събере гости в Орешак от 15 до 18 август

За поредна година, в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир "Успение Богородично", община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата организират традиционен панаир на занаятите в Орешак.

От 15 до 18 август за гостите ще има изпълнения на живо на популярни български, италиански, испански и руски песни.

В Националното изложение ще има артателиета на някои от най-характерните за Троянския край занаяти - грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. Всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално, и така да се докосне до духа на местните традиции, съобщи за БТА директорът на Изложението Иван Чакъров. Той припомни, че според преданието тази традиция датира от втората половина на 18-ти век, когато занаятчии от цялата страна се събирали, за да покажат своите произведения.

С течение на времето панаирът се превръща в един от най-големите в Северна България. Тук всеки посетител, освен предмети на народните художествени занаяти, може да си купи и практични стоки за бита, да се наслади на традиционна кухня и музика. Панаирът на занаятите има четири обособени зони: за занаяти, търговия, атракции и места за хранене.

На храмовия празник на Троянския манастир /15 август/ ще се отслужи Божествена света литургия. След това е литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица "Троеручица" от храма на манастира до мястото, където се е извършило първото чудо, съобщиха от общината в Троян.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Култура

още

Анкета

Настроихте ли се на есенна вълна?

Настроихте ли се на есенна вълна?

Избрано от Интернет