Захари Карабашлиев: През последните години хартиената книга преживява своя Ренесанс

  • 29 май 2019 12:09

  • 274
  • 0
Захари Карабашлиев: През последните години хартиената книга преживява своя Ренесанс
© Pixabay

През последните няколко години хартиената книга преживява своя Ренесанс, каза днес във Варна писателят Захари Карабашлиев, чиято среща с ученици от професионалната техническа гимназия постави началото на фестивала "ВарнаЛит". Той аргументира своята позиция с увеличения брой на книжарниците в страната, с вдигането на тиражите на отпечатваните произведения, както и с отношението към творците.

Хартиените книги не могат да преборят дигиталните устройства, но това не е и необходимо, защото не съществува такава война, както е при киното и театъра, допълни Карабашлиев. Според него най-важното е децата и младежите да се научат да четат, защото това е и развлекателно, и, най-вече, полезно.

За настоящото издание на фестивала "ВарнаЛит" писателят, който е и негов организатор, посочи, че инициативата става все по-продуктивна. Първоначалното недоверие, което изпитваха директори и учители вече е стопено, образованието и културата станаха партньори, посочи Карабашлиев. Той уточни, че през тази година във Варна ще гостуват около 30 автора, които ще се срещнат с ученици в почти всички училища в града. Тези разговори не са само за книгите, които са написали тези писатели, а за литературата изобщо, за филми, музика, сериали, посочи Карабашлиев. За себе се той отчете, че е разбрал, че съвременните младежи са много по-наясно какво искат от самия него на тяхната възраст. Те знаят какво желаят да правят с живота си, в какъв университет да следват, как да се реализират, а най-хубавото е, че повечето споделят, че искат да останат в България и във Варна, посочи писателят.

Един от акцентите в настоящото издание на "ВарнаЛит" ще бъде, че за пръв път ще бъде връчена наградата "Димитър Димов" за европейски роман, преведен на български език, допълни Карабашлиев. Според него това също е повод за големи европейски автори да гостуват във Варна. А истината е, че който веднъж е дошъл тук, си остава завинаги влюбен в града и негов посланик по света, обобщи Карабашлиев.

Последвайте канала на

Novini.bg
274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини