Изложба в Шумен разказва за живота и творчеството на Панчо Владигеров

  • 13 март 2019 09:26

  • 156
  • 0
Изложба в Шумен разказва за живота и творчеството на Панчо Владигеров
© община Шумен

Изложба, съставена от документи и фотографии от личния архив на Панчо Владигеров, ще бъде подредена на 13 март - рождената дата на именития български композитор, във фоайето на Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен. Експозицията е част от събитията, посветени на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров в областния град. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

В изложбата са включени фотографии от личния архив на композитора и семейството му; документи, свързани с провеждането на международните конкурси за пианисти; текстове, посветени на творчеството на Владигеров, които се съхраняват в Държавния архив в Шумен.

Посетителите на изложбата ще могат да видят и оригинални лични снимки на композитора, схема на родословното дърво на фамилия Владигерови и фотографии на участниците в първия международен конкурс за пианисти на името на именития наш композитор, музикант, педагог и общественик.

В експозицята е представен и единственият оригинален документ с почерка на Владигеров, спомени и впечатления на Павла Жекова - първата учителка по пиано на композитора, които разказват за първите стъпки на бъдещия творец в света на музиката.
В изложбата са включени и снимки от честването на неговата 75-годишнина и удостояването му със званието "Почетен гражданин на Шумен".

Запазена е и снимка, запечатала момента, в който големият български композитор получава престижната Хердерова награда. Документите, включени в изложбата, представят и основни моменти от провеждането на международните конкурси за пианисти, и провеждането на музикалните дни "Панчо Владигеров".

Изложбата е част от програмата със събития по повод 120 години от рождението на бележития български композитор в областния град и се организира от Държавен архив - Шумен и от общинската администрация.

Последвайте канала на

Novini.bg
156 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини