Музеят в Бяла разказва в изложба за възстановяването на българската държавност

  • 28 февруари 2019 14:46

  • 332
  • 0
Музеят в Бяла разказва в изложба за възстановяването на българската държавност
©

Документалната изложба "Русия и възстановяването на българската държавност 1878-1885 г.", организирана със съдействието на Държавната агенция "Архиви", ще бъде открита утре в Историческия музей в град Бяла, област Русе. Това съобщи директорът на културната институция Иво Жейнов, цитиран от БТА.

Изложбата показва изграждането на българската държавност след 3 март 1878 година. Експозицията е съставена от основополагащите документи за българските държавни институции, за изграждането на Народното събрание, приемането на първата Конституция, създаването на отделните министерства, културните институции и армията. Включени са също инструкциите и заповедите, издадени от Канцеларията за гражданско управление, ръководена от княз Владимир Черкаски, временните правила, утвърдени от Съвета на императорския руски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. Жейнов обяснява, че Бяла е второто голямо българско селище след Свищов, освободено в хода на военните действия, и в него започва да се установява българска административна власт.

Отделно, в сградата на музейната експозиция "Освободителна война" в град Бяла, от 20 юли до 13 август 1877 г. се помещава главната квартира на руския император Александър Втори.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини