Осъвременено издание на първата биография на Стефан Стамболов вече е на книжния пазар

  • 18 февруари 2019 15:15

  • 309
  • 0
Осъвременено издание на първата биография на Стефан Стамболов вече е на книжния пазар
© Булфото (архив)

Първото осъвременено издание на най-ранната биографична книга за един от най-известните български държавници – Стефан Стамболов, е по книжарниците.

Авторът на „Стамболов. Биография” е британският дипломат, журналист и личен приятел на Стамболов А. Х. Биман, а книгата излиза за първи път на английски и на български език година след смъртта на Стамболов – през 1896 г.

"Мисля, че имаме нужда от примера на човек като Стамболов" - заяви пред БНР Димитър Николов, редактор на книгата. Според него е интересно да се види това, което се случва у нас тогава, през погледа на един западен човек.

"Тази книга събира сведенията, които този автор е имал по това време и които после са били използвани от следващите биографи на Стамболов. А. Х. Биман подчертава, че силовите действия на Стамболов не могат да бъдат критикувани от западен човек, свикнал с мирно ежедневие. Действията на опонентите му са много по-силови, такова е било времето, заключава авторът. Книгата започва още с детството на Стамболов, но се фокусира основно върху два момента - Съединението и падането му от власт и гоненията срещу него. Авторът описва даже и здравословното му състояние, което тогава е било много влошено. Има и моменти, които са оказали влияние дори върху хода на историята", разкри Николов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини