Показват стогодишни носии в Етнографския музей

  • 30 ноември 2018 07:05

  • 541
  • 0
Показват стогодишни носии в Етнографския музей
©

Автентични носии на 100 години – в календарите на Националния етнографски музей. Колекцията е по повод предстоящата 100-годишнина от Ньойския мирен договор. Календарът "Три сестри" е вдъхновен от художника Иван Мърквичка и неговата картина „Три сестри”. Другият носи името „Девойко, мари хубава”.

„Всички носии, които сме поставили са автентични носии. Те се съхраняват в музеи в България. Носии, които имат живи наследници. Това са хора, които от първо лице могат да разкажат какво са преживели. В тези календари лъха много мъка, много болка. Едно желание човек да се върне в родината... Човек има една майка, и по същия начин една родина”, посочва пред БТВ Петър Петров от проект „Българските корени”.

Календарът „100 години по-късно” е посветен на 100-годишнината от Ньойския мирен договор. Той е за всички, които напускат родината си поради несправедливи войни, въстания и преследвания.

„Това е нашият реверанс към тези хора, които, бягайки от родните си огнища, са взимали със себе си най-ценното. Често това са тези носии, с които те идват. Имайки съзнанието за своята българска идентичност, за важността на това, което са донесли. Те са ги дарявали тогава на Народния етнографски музей”, казва доц. Петко Христов.

След представянето снощи, календарите могат да бъдат разгледани в музейната мрежа, както и в проекта „Българските корени”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
541 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини