Творби на Банкси са подредени в изложба в Милано

  • 21 ноември 2018 13:52

  • 624
  • 0
Творби на Банкси са подредени в изложба в Милано
© Getty Images

Самоличността му е неизвестна, но творбите му предизвикват огромен интерес. В Музея на изкуството в Милано днес се открива изложба с творби от британския стрийт художник Банкси, превърнал изкуството си в начин на изразяване и своеобразен протест, предаде Франс прес. Изложбата ще продължи до 14 април следващата година.

"Става въпрос за първата изложба на Банкси в музей, с изключение на онази в Бристол, която бе по-скoро невероятен пърформанс - заяви кураторът Джани Меркурио. - Не бяхме получили разрешение от Банкси за изложбата и организирането й бе много трудно."

Самоличността на Банкси е загадка от началото на 90-те години на миналия век. Известно е, че е британец, че е родом от Бристол и че има 5 милиона последователи в Instagram.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy) on

"Банкси дължи голяма част от успехите си или по-скоро от популярността си на факта, че е анонимен творец - поясни Меркурио. - Това само по себе си е противоречиво - известност посредством анонимността."

Той възприел "академичен" подход, за да подреди изложбата, озаглавена "Творчеството на Банкси: Един визуален протест". "Целта е посетителите да опознаят Банкси като художник, а не само като медиен феномен - отбеляза кураторът. - Той е мит и това стана причина творчеството му да мине на втори план."

Изложена е сериграфията "Любовта е във въздуха", изобразяваща участник в протести, който хвърля цветя, вместо коктейл "Молотов". Редица творби свидетелстват, че Банкси е ползвал копия на световноизвестни картини, като е променил някои елементи, за да промени смисъла. За творбата си "Знаме" е ползвал снимка на морски пехотинци, направена през 1945 г. от носителя на "Пулицър" Джо Розентал, като е заменил войниците, които забучват американското знаме, с деца, качили се върху опожарен автомобил. В друга своя творба е превърнал Уинстън Чърчил в пънк икона, чиято зелена прическа напомня гребен на петел, окачествявайки сам изображението като акт на креативен вандализъм.

Последвайте канала на

БТА
624 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини