Археолози работят по нов обект в Кюстендил

  • 22 август 2018 12:47

  • 1671
  • 0
Археолози работят по нов обект в Кюстендил
© novini.bg

Кюстендилски археолози работят по нов обект в Кюстендил - край парка до художествената галерия "Владимир Димитров- Майстора", съобщиха от музея.

Проучването на новият археологически обект се финансира с 20 000 лв. от Министерство на културата и е част от "Археологическо лято 2018" на регионалния музей в града. 

Работата по проучването ще продължи два месеца, след което обектът ще бъде замразен и продължен през следващата година. Цялата площ на разкопките ще бъде един декар. 

Археолозите очакват на мястото на разкопките да "излезе" вътрешна крепостна стена от периода на Ранновизантийската империя. Предвижда се след разкриването му обектът да остане като атракция за туристите. 

Сега музеят в Кюстендил работи на още два археологически обекта. Първият от тях, след десетгодишно прекъсване, цели да се завършат започнати сондажи на праисторическо и средновековно селище в центъра на село Берсин, община Кюстендил.

Другият обект е свързан проучване на светилище от Римската епоха, което е в землището на село Долна Козница, община Невестино.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини