Габровец ще извае скулптората на Пенчо Славейков в Трявна

  • 15 август 2018 11:28

  • 1621
  • 0
Габровец ще извае скулптората на Пенчо Славейков в Трявна
© Община Трявна

Габровският скулптор Адриан Новаков ще изработи пластичната фигура на Пенчо Славейков пред родната му къща в града. Новаков е спечелил обявения от общината конкурс за идеен проект и скулптура на Славейков, седнал на пейка. Това съобщиха от общината.

Скулпторът ще получи парична награда от хиляда лева и ще му бъде възложено да осъществи проекта. На второ място е класиран Веселин Костадинов от Варна, който ще получи сумата от 500 лева, а третата награда от 300 лева е за Велизар Захариев от Севлиево.

Резултатите от конкурса са обявени от назначена със заповед на кмета комисия, членове на която са специалисти от местната администрация и от Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа". Били са отправени писмени покани към четирима утвърдени скулптори за участие в конкурса, трима от които са изпратили документация и творби за състезанието.

От общината припомниха, че първото дарение за паметника пред Славейковата къща е било направено от Карен Бейлерян, спечелила наградата на публиката, в размер на 500 лева, от литературния конкурс на името на Петко и Пенчо Славейкови през 2017 година.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1621 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини