В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще има демонстрация на печат на Гутенб

  • 16 май 2018 18:32

  • 4011
  • 0
В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще има демонстрация на печат на Гутенб
©

В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще се състои демонстрация на печат на Гутенбергова преса върху ръчно изработена хартия по метода на нейния откривател Цай Лун, съобщиха от пресцентъра на библиотеката.

Събитието ще се проведе утре, от 16:00 часа.

Пресата е копие на оригинала от 15 век и е изработена от Диян Павлов - Джими, създател на Творителница "О'Писменех!" - Плевен. Той е автор и на изложбата "Преди Гутенберг и след това", която ще бъде открита след демонстрацията.

С помощта на 50 табла експозицията проследява появата и развитието на различните писмености през хилядолетията, както и на средствата, начините и материалите за писане - от Месопотамия и Шумер, през Китай и Египет, Елада и Рим, Средновековието, Европейския Ренесанс и Българското Възраждане, до изобретателя на системата за тиражирано книгопечатане Йоханес Гутенберг и съвременната пачатарска техника.

След демонстрацията и откриването на изложбата ще бъдат обявени наградите на Съюза на печатарската индустрия в България. Събитието е посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, 24 май, и на 140-годишнината от основаването на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4011 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини