Старозагорец реди българска изложба във вила "Катала" в Париж

  • 22 февруари 2018 06:50

  • 1318
  • 1
Старозагорец реди българска изложба във вила "Катала" в Париж
© Pixabay

Българска изложба ще се открие във вила "Катала" в Париж на Трети март - Националният празник на България. Това съобщи за БТА от Париж старозагорецът Ивайло Иванов, куратор на експозицията.

Той е и автор на 9 големи, 5 малки скулптури, живописно платно. И още на колаж на буквата Ж, който определени мистици наричат знакът на българина, а други като отражение на евангелския текст "Както на небето, така и на земята".

Организатор на изложбата е Българо-Френската културна Асоциация в Noisy-le Grand - 4 зона на Париж, в която членува и 38-годишният старозагорец, който от години живее във френската столица. Едно от емблематичните места в района е вила "Катала" - едно културно средище, където всяка седмица се провеждат концерти, изложби, театри.

В експозицията са включени още картини на известния живописец Николай Панайотов, рисунките и картините на Константин Константинов, платна с игра на цветове на младия пловдивски художник Христо Бозуков, картинните композиции на Лариса Илиева. Българската изложба събира 60 произведения, които ще бъдат подредена в 3 зали.

Изложбата ще продължи от 3-ти до 31-ви март, в програмата е включен вернисаж на 10 март от 19.00 часа. По време на вернисажа ще могат да се опитат български ястия и български вина. Предвидена е конференция на тема "Тракийските паметници" - на 17 март, която ще ръководи арх. Людмила Манолова-Жанд ор от Националния научно-изследователски институт по превантивна археология в Париж, която е архитект по тракийски паметници и е известен радетел за развитието на българския културен туризъм.

Посланикът на Република България във Франция е потвърдил своето присъствие, изложбата се провежда под патронажа на Българското посолство в Париж.

На входа на вила "Катала" ще бъде поставено българското знаме, като изложбата е изцяло с български характер.

Вила "Катала" е разположена в голям парк с редки растителни и дървесни видове, което я прави своеобразен ботанически парк. В него са разположени и модерни скулптури.

Последвайте канала на

БТА
1318 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.22 | 08:45

1
НЕ НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ!!!

Добави коментар

Водещи новини