В Лондон започна Фестивалът на българската култура (снимки)

  • 26 октомври 2016 12:13

  • 3097
  • 0
В Лондон започна Фестивалът на българската култура (снимки)
© Булфото

Започва четвърто издание на Лондонския фестивал на българската култура. Началото ще бъде дадено с концерт на английския цигулар Найджъл Кенеди и българския гъдулар Георги Андреев, съобщиха от СБЖ.

На откриването присъства и Кирил Сакскобургготски, втория син на Симеон Сакскобургготски, който живее в британската столица.

Ноември отново ще е "Българския културен месец в Лондон", в който публиката на английската столица ще се наслади на поредица от концерти, кинопредставления и изложби, представящи най-доброто от имиджа на България.

В рамките на фестивала кураторът и скулптор Явор Любомиров ще представи в своята галерия в Лондон изложба и кинопрожекция на изявени български таланти. Изложбата е под заглавие "Lifestyles and still life" и е с гост - куратор Вера Млечевска. В нея ще бъдат представени младите артисти - Рада Букова, Викенти Комитски, Лубри, Александър Александров, Мартина Вачева, Димитър Шопов, Станимир Генов, Камен Стоянов. Кинопрожекцията е на филма на режисьорката Ралица Петрова "By the Grace of God", който бе официална селекция на фестивала в Кан през 2009г.

Като част от програмата на фестивала, Българският културен институт в Лондон организира гала-прожекция на българския телевизионен проект - "Под прикритие", продуциран от БНТ. Събитието ще се състои в едно от най-популярните кина за филмови премиери в Лондон - VUE West End, което се намира в сърцето на Лестър Скуеър. Феновете ще имат възможност да се срещнат със звездите на сериала, продуцентите и други специални гости.

В съпътстващата фестивална програма на Културния институт за месец ноември се откроява гостуването на Стоянка МутафоваСтоянка МутафоваСтояна Константинова Мутафова е българска актриса, по-известна като Стоянка Мутафова. Истинското в спектакъла "Госпожа стихийно бедствие". "Музикално пътешествие по Дунав" представя едни от най-известните камерни музикални произведения и ще зарадва ценителите на класическата музика с поредица от три камерни концерта в зала "Конуей Хол". Те включват утвърдени български и английски изпълнители, които творят в различни точки на Европа, но ще свирят заедно специално за този проект. Концертът със заглавие "От Бах до българския дълбок Бас" под диригентството на Мартин Георгиев ще закрие фестивалната програма.

Изключителният български цигулар Светлин Русев ще бъде придружен от музикантите на един от най-реномираните лондонски оркестри "London Mozart Players". На сцената ще бъдат още хоровете на известните училища Сейнт Полс и Франсис Холанд, които ще изпълнят популярни барокови и класически произведения. Акцент в програмата е световната премиера на композитора и диригент Мартин Георгиев, "Концерт за контрабас кларинет и оркестър".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3097 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини