Бронзов реликвен кръст, коланен накрайник и керамични съдове бяха открити при разкопки в Абритус

  • 30 август 2016 14:27

  • 2201
  • 0
Бронзов реликвен кръст, коланен накрайник и керамични съдове бяха открити при разкопки в Абритус
©

Бронзов реликвен нагръден кръст, коланен накрайник и керамични съдове бяха открити при тазгодишните архелогически проучвания в Абритус. Това съобщи ръководителят на екипа от археолози маг. арх. Галена Радославова, предаде БТА.

Тя обясни, че екипът това лято е продължил археологическото проучване край северната крепостна стена на късноантичната крепост Абритус. По време на разкопките, в източната част на сектора, на дълбочина 2,40 м от съвременния терен са открити останки от ранносредновековно полувкопано жилище от Х в. По думите на археолога откритите жилища от този период в сектора стават три.

Тук са открити многобройни керамични фрагменти от съдове - гърнета с характерната за периода украса от врязани хоризонтални и вълнообразни линии, фрагменти от съдове с черна излъскана външна и вътрешна повърхности, костени шила. Сред находките е също един бронзов коланен накрайник, както и един бронзов реликвен нагръден кръст с изображение от едната страна на Христос, а от другата на Богородица Оранта.

В разширението на сектора в южна посока е разкрит окончателно архитектурният план на голяма сграда, чиито северни части са разкрити през миналогодишния археологически сезон, каза Галена Радославова. Тя заяви, че основите на тази сграда са от необработени варовикови камъни на калова спойка. По думите й откритите в нея археологически находки - фрагментирана битова керамика, предимно амфори с характерната украса за периода - дълбоко врязани хоризонтално, леко вълнообразни линии и откритите през 2015 г. бронзови монети на императорите Анастасий т (491 - 518) и Юстиниан т (527 - 565) се датират в първата половина - средата на VI в., посочи Радославова. Тя допълни, че за окончателно изясняване на архитектурните планове на откритите шест масивни сгради са необходими още археологически проучвания и изработване на консервационно-реставрационен проект за тяхното окончателно експониране и включване в туристическия маршрут на Абритус.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2201 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини