Иван Станчов, Иван Анев и сем. Желеви с номинации в област дарителство за "Награди Евлогий и Хр

  • 12 май 2016 12:14

  • 2124
  • 0
Иван Станчов, Иван Анев и сем. Желеви с номинации в област дарителство за "Награди Евлогий и Хр
©

Вчера вечерта в централата на Български Червен Кръст (БЧК) се състоя официалното представяне на номинациите в област дарителство за "Награди Евлогий и Христо Георгиеви”.

Номинации за престижната награда получиха:

Иван Станчов – български дипломат от кариерата, кавалер на ордена на почетния легион на Франция, носител на орден „Стара планина” 1-ва степен, носител на медал за отлична служба от армията на САЩ, съветник по външнополитическите въпроси на двама български президенти, бивш посланик на Република България във Великобритания, създател на Фондация Карин дом - първата НПО в България, която въвежда съвременни методи на работа с деца с увреждания, в дарения от Станчов център „Карин дом”. За периода 1996-2015 година 1637 деца и семейства, ползват услугите на Фондацията, а 295 деца са интегрирани в общообразователни детски градини и училища. Иван Станчов е дарител и на Националния исторически музей – предоставя една от най-значимите колекции от семейни ценности за периода на новата българска история. Номинацията е на Карин дом;


*сн. Карин дом

Иван Анев – български инжeнер-химик от Хайделберг, Германия, бивш преподавател в ХТМУ София и най-щедрият дарител на Български червен кръст (БЧК). По волята на починалата си съпруга той дарява наследството й в размер на 205 000 евро за 24 броя медицинско оборудване за животоспасяващи процедури за лечение на деца с тежки заболявания. Оборудването е дарено на 9 болници в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Благоевград и Самоков. Номинацията е на БЧК.

*сн. hearthospital.bg, фотограф: Здравко Димов

Софка и Жельо Желеви, родители на Валерия Желева - една от жертвите на пожара във влака София-Кардам, които дариха средствата от полученото държавно обезщетение. Сумата е поделена между 5-те учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала дъщеря им: Детска ясла „Пролет” в Добрич, целодневна детска градина „Дора Габе” в Добрич, училище „Св. Климент Охридски” в Добрич, Хуманитарната гимназия в Добрич, както и Химическия факултет на Софийския университет. Волята на родителите е със средствата да бъдат закупени пособия, които да осигурят модерен образователен процес. Сем. Желеви са носители и на наградата „Достойните българи” за 2013-та година. Номинацията е на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

*Снимка: СУ

При представянето на номинираните, медийният експерт и двигател на инициативата да бъде възродена паметта за делото на Евлогий и Христо Георгиеви Христо Тучев заяви: „Дарителството е интимен жест, направен и решен дълбоко в душата. Нито един от номинираните днес не е направил това за награда, а в памет на някого, благодарение на този най-хуманен импулс, да дари и да остави нещо след себе си. Най-голямото предизвикателство е да накараме тези хора да застанат пред нас, а трябва, защото имаме нужда от тези примери.”

На събитието реч държа председателят на БЧК Христо Григоров, които говори за щедростта на Братята и също изтъкна колко е важно да бъдат посочвани живите примери, които имаме днес: „Хубаво е тези хора да бъдат показвани по телевизията, действа възпитателно на нашите деца.” За номинирания Иван Анев, който дарява наследството си чрез БЧК Григоров заяви: „Един от добрите хора, които показаха, че в България дарителството съществува в душата на българина. Трябва да продължаваме да поддържаме този дух, тази ценностна система.” И призова: „Нека всички заедно да вървим напред и да помагаме на хората.”

Силва Зурлева, главен консултант на Нова ТВ и член на Управителния съвет на Нова Броудкастинг Груп стана посланик на добра воля и получи почетен плакет от Организационния комитет. На събитието тя сподели: „На нас наистина ни липсват добрите новини. Медиите се плъзгат по повърхността, някак доброто остава на заден план.” И допълни, че познава много състоятелни българи, но не може да се сети за един от тях, който да е направил дарение, подобно на това на братята Евлогий и Христо Георгиеви: „Дарителството е личен акт. Има много хора, които през целия си живот се занимават с дарителство, но не искат имената им да бъдат огласявани. Имаме недостиг на това, децата след нас да имат добри примери днес, а не да четат за тях само в някоя книга.”

Христо Тучев обяви и важно съобщение, а именно, че Организационният комитет на награди „Евлогий и Христо Георгиеви” ще прерасне във фондация, която ще продължи да се занимава с обществено полезни и значими дейности, популяризирайки делото на братята.

Гуверньорът на Ротари България Нина Митева също стана официален посланик на каузата и получи почетен плакет от Организационния комитет. Тя се обърна към карловци с думите: „Вие давате прекрасен пример – първо пример за една мащабна работа, която се извърши, за да се извади делото на Евлогий и Христо Георгиеви, второ – за да се засадят ценности за правенето на добро. Благодаря за това, че сме обединени за нещо толкова добро.”

На събитието присъства и скулпторът Борис Борисов, които извая втория в страната паметник на двамата братя, който се намира в Карлово. Внyшитeлният мoнyмeнт ce издигa нa тpи мeтpa виcoчинa и e paзпoлoжeн нa пeшeхoднaтa зoнa в гpaдчeтo. За работата си Борисов също получи плакет и статут „посланик на добра воля”:

„Благодаря сърдечно на карловци за това великолепно събитие и за възможността да направя паметника. Пак казвам, че това не е само мое дело, а на цял екип и благодаря и от тяхно име за плакета.” И допълни: „Делото на Евлогий и Христо Георгиеви е колосално, човек се чувства велико да е част от инициативата. Надявам се тя да събуди в нас желанието да даряваме.”

Припомняме, че мисията на наградите е да бъдат издигнати на пиедестал ценностите на братята Евлогий и Христо Георгиеви и идеалът им за просперитет - успех по почтен път, чрез образование, труд и всеотдайност; както и да се намерят и покажат добрите примери днес, като се посочат делата на наши достойни съвременници, които смело вървят по пътя на двамата братя. Миналата седмица бяха обявени и номинациите в област образование, това са: почетен проф. Минко Балкански - един от най-големите физици в света и професор в университета "Мария и Пиер Кюри",; проф. д-р Григор Горчев, пионер във въвеждането на роботизираната хирургия в Източна Европа и проф. Христо Глушков - най-големият изследовател на дейността на карловските дарители Евлогий и Христо Георгиеви. Предстоят номинации в областта на бизнеса на 17-ти май, като номинираните ще бъдат излъчени от браншовите бизнес организации.

Церемонията по връчването на Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви” ще се състои на 24 май в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Всички, които се интересуват от вдъхновяващата история на братята Евлогий и Христо Георгиеви, могат да изтеглят електронен вариант на книгата "Евлогий и Христо Георгиеви - живот и дейност" напълно безплатно на адрес: http://bit.ly/1rhLlSQ, както и аудио версията на адрес: http://bit.ly/20XAg5y.

Разберете повече за делото на Евлогий и Христо Георгиеви и мотивите на организационния комитет на наградите на: http://georgievi.bg/награди/мотиви/ и във Фейсбук страницата „Евлогий и Христо Георгиеви”: https://www.facebook.com/evlogiihristogeorgievi/

Още снимки от събитието вижте ТУК

Последвайте канала на

2124 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини