Последните три сонати за пиано на Бетовен на живо в София

  • 08 март 2016 11:57

  • 1451
  • 0
Последните три сонати за пиано на Бетовен на живо в София
© Софийска Филхармония

На 8 март в камерна залата „България“ по покана Софийска Филхармония ще гостува изключителният пианист Жан-Бернар Помие.

В една незабравима вечер, ще чуем последните три сонати, които Лудвиг ван Бетовен пише. Ще се насладим на трите най-сложни сонати, които изискват не само техническа виртуозност, но и дълбоко познаване, разбиране и проникване в същността на бетовеновата изразност.

Интегралът от сонатите на Бетовен, с който Помие концертира в европейските зали предизвиква изключително възторжени отзиви. Целият път на Маестро Помие, от първите му стъпки на сцената, е свързан с Бетовен, а този интеграл предизвиква реакции, най-сдържаната от които е „Духът на Бетовен живее в него”.
Трите си последни сонати № 30, № 31, № 32 (по друга номерация опус 109, опус 110 и опус 111) Бетовен пише между 1820 и 1822 г.  През месец май 1820 година композиторът приема предложението, което му отправя издателство Шлезингер да откупи някои негови произведения и обещава в срок от три месеца да изпрати три сонати. Тези три сонати впоследствие влизат в историята като световноизвестните „последни три сонати за пиано на Бетовен опус 109 – 111“.

Композиторът среща доста затруднения при комплектоването им, към които се прибавят и здравословни оплаквания – той се разболява от жълтеница, а през зимата на 1820 получава и пристъпи на ревматизъм. Целия трагизъм на съдбата ще чуем в тези три изключителни произведения под пръстите на Жан-Бернар Помие - един завинаги свързан с Бетовен пианист.

Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации:  сайтът на Софийската филхармония.

Последвайте канала на

Novini.bg
1451 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини