Богата програма съпътства "Кукерландия" в Ямбол

  • 26 февруари 2016 07:25

  • 1737
  • 0
Богата програма съпътства "Кукерландия" в Ямбол
© Булфото

Богата и зрелищна програма съпътства тазгодишния 17-ти международен маскараден фестивал "Кукерландия", който ще продължи до 28 февруари в Ямбол.

По утвърдена вече традиция във фестивала ще участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари и други фигури от местния фолклор, характерни персонажи от различни области на страната, както и маскарадни групи от чужбина. Организатори на проявата са община Ямбол и съседната община Тунджа.

Започнал през 2000 година като карнавал на виното с участието на кукерски групи от близките села, фестивалът се провежда всяка година в края на февруари или началото на март в навечерието на християнския празник Сирни Заговезни. През това време празникът се утвърждава като кулминация на традиционните кукерски традиции, свързани с посрещането на пролетта и с прастарите народни ритуали за измолване на плодородие през годината.

Според изследователи кукерската традиция води корените си от далечните езически времена, от културата на траките и Дионисиевите празници, заяви пред БТА кметът на община Ямбол Георги Славов.

Последвайте канала на

1737 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини