-
12 февруари 2016 16:04
- 1215
- 0
Зимата постепенно ни напуска, но февруари е обичан заради най-топлия празник, който познаваме – Св. Валентин. Независимо откъде минава любовта за хората, тя не може без най-важната си „подправка” – шоколада. Именно на безценното откритие на олмеките е посветена вкусната „Малка книга за шоколада” на Джоан Харис и Фран Уорд (издателство „Сиела”).
Торти. Гофрети. Трюфели. Профитероли и мъфини. Всички сладости, които предизвикват рязко отделяне на серотонин в мозъка ни, намират местенце в книгата на Харис, добре позната с бестселърите си „Шоколад” и „Праскови за кюрето”. И докато последните бяха художествена измислица, „Малка книга за шоколада” съдържа рецепти с невероятно примамливи фотографии на аранжираните от стилистката Фран Уорд изкушения. Изданието е в специален бутиков формат, отличен подарък за всеки почитател на „храната на боговете”.
В „Малка книга за шоколада” Джоан Харис признава, че не е пристрастена към шоколада, но това не ѝ е попречило да посвети голяма част от кариерата си в търсене и опознаване на магията му. Авторката проследява накратко историята му, митичното му обаяние, трансформирало се през вековете, влиянието му върху въображението и личността. В ръцете си държим продукта на нейното любопитство – обяснение в любов към chocolat , както тя го изписва в оригинала с реверанс към висшата френска традиция за изработване на съвършени шоколадови изделия.
Елегантен подарък за всеки, който не само обича шоколад, но и уважава добрата кухня, подкрепена от добра фотография, „Малка книга за шоколада” учестява пулса на всички гурмани, естети и влюбени в удоволствията читатели.
ПРОФИТЕРОЛИ „СЕСТРИ НА МИЛОСЪРДИЕТО“
Не е тайна, че френските сладкарници често са до църквите. Сигурно за удобство на свещениците – да държат под око майсторите на изкушения или просто да знаят какво ще похапнат за десерт. Тъй или иначе, светци, апостоли, монахини и епископи неизменно присъстват сред имената на сладкишите. Тези вкусни еклерчета с мока и шоколад са тук, за да ни напомнят, че трябва да съгрешим, преди да получим опрощение…
Време за приготвяне: час и половина / Продукти за 6-8 порции
За пареното тесто:
85 г масло, нарязано на парченца
220 мл вода
110 г брашно
щипка сол
3 яйца, разбити
За пълнежа:
400 мл сладкарска сметана
2 ч.л. разтворимо кафе
За соса:
100 г натурален шоколад, начупен на малки, еднакви парчета
1 с.л. светла меласа
50 мл сладкарска сметана
Загрейте фурната до 220° C и поставете на дъното º тавичка. Застелете друга, голяма и плитка тава с хартия.
Внимателно загрейте маслото и водата в средно голяма тенджера, като разбърквате непрекъснато. Щом течността заври, изключете котлона и изсипете брашното и солта. Разбъркайте бързо с дървена лъжица, докато сместа се изглади и се отдели от стените на съда. Оставете я да изстине за 5 минути, след което добавете малко от яйцата и отново разбъркайте до изглаждане на сместа. По същия начин добавете и останалите яйца. Тестото трябва да е гладко, лъскаво и достатъчно твърдо, за да запазва формата си.
Изсипете 16 пълни супени лъжици от сместа върху покритата с хартия тава, предвиждайки място за набухване, и поставете тавата в средата на фурната. Бързо изсипете 75 мл вода в долната тавичка и затворете фурната. Печете в продължение на 10-15 минути. Намалете температурата до 190° C и печете още 15-20 минути, докато еклерите станат златисти и хрупкави. Извадете ги от фурната, направете малък разрез отстрани и ги оставете да изстинат върху метална решетка.
За пълнежа разтворете кафето в малко топла вода, добавете го към сметаната и я разбийте до получаването на твърд крем. Сипете го в пош и напълнете еклерите. Направете сос, като разтопите шоколада, меласата и сметаната на водна баня, бъркайки до получаването на еднородна смес, а след това топнете всеки от еклерите в нея.
Последвайте канала на
Свързани новини
Ливърпул разпердушини Тотнъм със суперфутбол и дръпна на върха в Премиър лийг преди Коледа
Реал Мадрид изпрати триумфалната година с много красиви попадения и задмина Барселона
Борнемут прекърши Ман Юнайтед на "Олд Трафорд", "червените дяволи" с пореден исторически провал
Ювентус най-после спря серията от равенства и се поздрави с юбилеен успех
ЦСКА - София увеличи драстично капитала, за да реши сериозен проблем - собствениците наливат нови 20 млн. лева в клуба
Победната серия на Челси приключи на негостоприемния "Гудисън Парк"
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Делян Пеевски, председател на ДПС: Имаме историческия шанс да променим България! Най-хубавото предстои!
22 декември 202419:04
Кирил Петков: Довиждане, г-н Пеевски!
22 декември 202420:45
Евтим Милошев: Надявам се да има редовен кабинет, за да мога да карам ски
22 декември 202420:13
Проф. Кантарджиев с препоръка: Избягвайте кихащите и кашлящи "герои"
22 декември 202417:14
Андрей Райчев: Шансовете за правителство са 50 на 50, дори 60 на 40
22 декември 202418:23
Юлияна Дончева: Политиката е мястото, където трябва да прекрачиш принципите си. Краят бе разочарование
22 декември 202419:56
Дерайлира пътнически влак за Габрово
22 декември 202420:58
За пореден ден. Няма следа от изчезналото дете със Синдром на Даун от с. Конаре
22 декември 202420:28
Хиляди се събраха в Белград на протест срещу Александър Вучич
22 декември 202421:14