Горнооряховският музей гостува в Исперих с колекция от различни видове бутилки от началото на минали

  • 10 февруари 2016 09:19

  • 886
  • 0
Горнооряховският музей гостува в Исперих с колекция от различни видове бутилки от началото на минали
© museumisperih.com

Горнооряховският музей гостува в Исперих с колекция от различни видове бутилки от началото на миналия век, съобщиха от музея в лудогорския град.

Изложбата, която е под наслов "Алкохол & Амбалаж" ще бъде открита на 12 февруари от 17 часа в конферентната зала на Историческия музей в Исперих. Експозицията поставя началото на оригиналната поредица на Историческия музей в Горна Оряховица, озаглавена "Пороците". В "порочната" серия по-късно се включват още две временни експозиции - "Тютюн, енфие & сие" и "Захар, кафе & сие".
В "Алкохол & Амбалаж" екипът на горнооряховския музей е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. Край тях своето важно място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола.

Особено красиви са няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост. В експозицията могат да се видят старите лимонадени шишета със закопчалка тип "кронка", чиито гумички навремето били италианско производство. Показани са и други нестандартни методи за затваряне на бутилки.

Изложбата също така включва множество черно-бели снимки и фотографии с различно "алкохолно" послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край. 

Не липсват и реклами за все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира. Специално място в експозицията заема фирма "Васил П. Буланов", представена от даренията на неговата внучка.

Изложбата ще остане в Исперих до края на месец март.

Последвайте канала на

886 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини