Музика от Холивуд с български фолклорни мотиви дава старт на пернишката "Сурва"

  • 29 януари 2016 07:02

  • 1946
  • 0
Музика от Холивуд с български фолклорни мотиви дава старт на пернишката "Сурва"
© Булфото(архив)

Модерен концерт - спектакъл "50 години "Сурва" - ще даде довечера старт на 25-ия международен фестивал на маскарадните игри в Перник. Фолклорни елементи, вплетени в музика на холивудския композитор Томас Бергерсен ще интерпретират по съвременен начин пернишката "Сурва", разказа на БТА режисьорът на спектакъла Красимир Димитров.

Шестима популярни народни изпълнители ще изпеят в един глас специално създадена песен за юбилейното издание на фестивала от сурвакарката Вера Валериева от с. Лесковец. Трима конници ще донесат сурвакарския огън, който ще озари първата нощ на фиестата. Зрелищно факелно шествие ще премине през центъра на Перник, обявен от 2009 г. за европейска столица на сурвакарските игри.

Пищно пиротехническо шоу ще следва екота на 18 тъпана, за да се чуе отдалече, че в Перник започва веселба. Следващите три дни градът ще бъде под командването на войводата на фестивала - актьора Веселин Мезеклиев, който ще получи ключа на Перник от кмета Вяра Церовска.

Довечера на Перник официално ще бъде връчен сертификатът за включването на празника "Сурова" в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Фестивалът, качил на градска сцена получилия световно признание обичай, днес отбелязва половинвековен юбилей от първото му издание.

Последвайте канала на

1946 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини