Биг Бендът на БНР представя ''Сакрални концерти'' на Дюк Елингтън

  • 11 ноември 2015 15:21

  • 1372
  • 0
Биг Бендът на БНР представя ''Сакрални концерти'' на Дюк Елингтън
©

Биг Бендът на Българското национално радио ще представи „Сакрални концерти“ на Дюк Елингтън на 12 ноември 2015 г. от 19 ч. в Първо студио на радиото. Под диригентството на Антони Дончев ще прозвучи впечатляващото духовно и човешко послание на един от най-великите джазмени във версия Хойби-Педерсън.

Концертът ще е със специалното участие на джаз певицата Лилия Илиева и вокален състав „Нова музика“ с вокален педагог Аделина Колева и хормайстор Никола Стойков.

На 66-годишна възраст иконата на джаза Дюк Елингтън е поканен да напише музика за серия концерти, които да бъдат изпълнявани в едни от най-големите църкви в Съединените щати. Така се раждат три „Сакрални концерти“ от десет части, създадени в периода между 1965 и 1973 година.

Години наред Елингтън и неговият бенд изнасят многобройни представления на Сакралните концерти. Те използват различни солисти за вокалните партии, както и хорове. Последователността, в която изпълняват частите, не била винаги една и съща и програмата била различна всеки път. Решенията за вплитането на части от един концерт в друг били взимани преди всяко представление и заради това никога не е съществувала пълна партитура на Сакралните концерти.

 

През 1993 г. Джон Хойби оглавява международен уъркшоп, посветен на Дюк Елингтън и сакралните му концерти. Тъй като партитура не съществувала, Хойби аранжирал музиката заедно с колегата си Педер Педерсън и публикувал нотния материал. Във версията Хойби-Педерсън ролята на хора е засилена и се изравнява с тази на бенда. Новата версия е съчетание от трите оригинални концерта и е наречена само „Сакрален концерт“.

Концертът на Биг Бенда на БНР е включен в програмата на Еврорадио и ще бъде излъчен в последния час на Коледа 2015 г.
Билети могат да бъдат закупени от Рекламно-информационния център на БНР или на адрес: https://ticketsbg.com/event.php?id=1924.

Последвайте канала на

Novini.bg
1372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини