Вежди Рашидов: Оставам фен на Александър Морфов

  • 27 септември 2015 18:58

  • 1801
  • 0
Вежди Рашидов: Оставам фен на Александър Морфов
© Булфото

Аз лично страхотно харесвам Сашо Морфов, това е моето лично отношение към него. Той е изключително талантлив човек. Всеки кадърен човек е малко и чешит, той си е такъв. Правя сериозна разлика - да си талантлив режисьор и талантлив мениджър са две различни неща. Това каза в предаването „Тази неделя” министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

„Аз го назначих с ясното съзнание, че го обича колективът и за мен това е много важно. Така хората са мотивирани, искат да работят и, разбира се, един човек да носи отговорности, защото не министърът поставя постановките, не той режисира, той търси едни пари, а господарят на театъра е директорът на театъра”. Никой не е свалил статута на Народния театър, каза министърът и поясни: „Статут не значи привилегия. Никой не намалява нищо, променихме начина за плащане".

"Предстоят реформите да се правят бавно, защото това е една структура, която е свързана с много талант, със съдби на много хора и там реформите трябва да продължат известно време”. Как се случва така 400 продадени билета, а в някои театри има 60 човека на представление?, пита Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. „Купен билет – субсидия върху него. Това го няма никъде, висока ставка направихме - върху всеки билет от 5 лв. давахме 15 лв. субсидия от държавата. Приходите от билетите оставаха също към театъра. Общинските помощи също остават в театъра, дарителските пари също в театъра. Когато започна един процес на хитруване, се наложи да търсим друга форма - колкото декларираш приходи от билети, което вече е по-точно - на всеки лев да речем получава два".

"Народният театър ще получава пак най-много субсидия, защото работи много добре, голям е театърът, най-талантливите артисти са в този театър - те привличат много публика”. Оставам фен на Александър Морфов, нямам конфликт с него, категоричен беше Рашидов.

В коментар на изказването на Морфов, че правителството на Борисов е чалга правителство, министърът отвърна: „Като е чалга правителство, никой да не взима пари. Аз от мутри и чалгаджии не взимам пари. Това говорене не е красиво говорене, защото, за да може да изкараме 60% от бюджета на министерството са парите за театрите.

"Когато станах министър беше 50 милиона. Когато станах министър 18 милиона съм вдигнал парите за театрите. Аз имам биография. Един мъжкар, който не те уважава, не ти взима парите и изведнъж чалга, не се говори така, не е честно, не е почтено", каза министърът и допълни: „Уморих се от това, нито съм чалга, нито съм мутра. Ако трябва да ви кажа честните ми пари, които съм си декларирал преди да стана министър, които съм си изкарал с двете ръце по Япония, Америка, да ми ги откраднат накрая на живота – мълча отново като гробар. Нито съм чалга, аз съм окраденият. Нямам пари вече за атакуване”.

Той попита тези, които го иронизират къде си държат парите. „От всички медии до всички шоупрограми ги питам – и те са публични лица, защо не си ги декларират пред Сметната палата и аз ще го повдигна този въпрос и по колко печелят. На 65 години, не стига, че ме окрадоха, не стига, че честно живях, че си плащах данъците, за пенсия и за здравни не искам да си отварям устата, много неща знам”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1801 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини