Започна Есенният панаир на занаятите в Пловдив

  • 24 септември 2015 13:31

  • 3140
  • 0
Започна Есенният панаир на занаятите в Пловдив
© Булфото

В Стария Пловдив започна Есенният панаир на занаятите, който ще продължи до края на седмицата. В продължение на четири дни, пловдивчани и гостите на града могат да се запознаят отблизо с около двайсет традиционни български занаята, които се демонстрират от 50 майстори от цялата страна.

На занаятчийското изложение могат да се видят ръчно изработени изделия от стари занаяти като: грънчарство, ножарство, дърворезба, тъкачество, стъклодухане, стъклопис, шапкарство, килимарство, свещарство, сладкарство, художествена керамика, изработване на накити, на национални кукли, кукли от текстил и изработване на художествени тъкани.

Акцент в четвъртото издание на Есенния панаир на занаятите е плъстенето, каза Тони Симидчиева председател на Регионална занаятчийска камара - Пловдив, цитирана от БТА.

Най-атрактивна проява на панаира е организираният Пленер по плъсти, в който се включиха 10 плъстарки от цялата страна. Състезанието е в два етапа, като в първия всяка майсторка трябва да пресъздаде и изработи килим от плъсти с точно определени размери и зададени чрез жребий характерни български мотиви. Всички килими, сътворени в първия етап на пленера, ще бъдат дарени на Регионален Етнографски музей - Пловдив.

Във втория етап, който е творчески, плъстарките ще изработят изделие по своя преценка, това може да бъде шапка, елек, пано или друго с цветове и багри, които сами преценят, уточни Тони Симидчиева.

Компетентно жури ще оценява плъстените изделия, като освен отличените на първите три места са предвидени и много други награди. Награждаването ще бъде в последния ден на традиционното занаятчийско изложение в неделя.

В рамките на Есенния панаир на занаятите в Данчовата къща в Стария град, дойаенът в плъстенето Мариета Недкова ще има майсторски клас по плъсти. Освен това за най-малките са организирани работилнички по плъстене, в които децата да изработят сами изделие от вълна. Всички плъстени изделията след приключване на надпреварата ще бъдат изложени в Галерия "ЗАНАЯТИ".

Есенният панаир на занаятите е част от традиционните Празници на Стария град, организирани от Община Пловдив, Дирекция "Старинен Пловдив", Общинско предприятие "Туризъм", Регионалната занаятчийска камара Пловдив и Регионален етнографски музей - Пловдив.

Последвайте канала на

3140 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини