Публиката на крака в три поредни вечери на Банско Опера Фест 2015

  • 31 август 2015 13:03

  • 1541
  • 0
Публиката на крака в три поредни вечери на Банско Опера Фест 2015
©

Тазгодишното шесто издание на фестивалът за класическа и оперна музика Банско Опера Фест предизвика истински фурор сред гостите на планинското градче. Форумът представи три вълнуващи постановки на открито пред препълнения площад „Никола Вапцаров“ в центъра на Банско.

Първата вечер на фестивала беше посветена на балетното изкуство и „Дон Кихот“ по музика на Лудвиг Минкус. Блестящата адаптация на Силвия Томова остави зрителите без дъх, а изящното изпълнение на балета на Държавна опера Русе със солисти Весела Василева, Стоян Фъртунов, Светослав Маринов, предизвикваше бурни аплодисменти след всяка картина. Любовните истории, преплитащи се в приключенията на Дон Кихот и Санчо Панса, бяха пресъздадени с красота и финес, което направи първата вечер от класическия фестивал вълшебна за всички почитатели на изкуството.

Държавна опера Варна представи изключително емоционалната и въздействаща опера „Кармен“ от Жорж Бизе – мащабната продукция отведе аудиторията под палещите лъчи на андалуското слънце и я срещна със свободолюбивата Кармен, в която с магнетична чувственост и чар се въплъти прекрасната Даниела Дякова. Публиката ръкопляска не по-малко и на брилянтното изпълнение на Иван Момиров, в ролята на отчаяно влюбения Дон Хозе и впечатли с актьорския си професионализъм и вокалните си възможности. Оркестърът на Държавна опера Варна с диригент Светослав Борисов изпълни с невероятна емоционалност музиката на великият Бизе, а солистите Гео Чобанов, Марк Фаулър, Свилен Николов, Иван Кабамитов, Ирина Жекова, Филипа Руженова и Силвия Ангелова обраха овациите на станалите от местата си посетители на Банско.

В последната вечер на културния форум, Банско Опера Фест и Държавна опера Русе представиха за пръв път оперета – „Царицата на чардаша“ от Имре Калман. Зрителите бяха потопени в емоции, пленени от хумора, веселието, танците и музиката, струящи от сцената. Оркестъра на Държавна опера Русе с диригент Найден Тодоров създаде нужната атмосфера, за да повдигне настроението на усмихнатата аудитория. В ролите влязоха солистите Мария Цветкова, Марчо Апостолов, Даниела Караиванова, Йоланта Николаева, Александър Мутафчийски, Стоян Стоянджов и Илия Деведжиев.

Постановката сложи край на фестивала по възможно най-позитивния и очарователен начин, а посетителите на планинското градче останаха с красиви спомени от шестото издание на Банско Опера Фест и изпълнени с очаквания за следващото му издание.


 

Последвайте канала на

1541 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини