''Детството и семенцата на щастието'' на д-р Едуард Халоуел – безценен помощник за всеки родител

  • 07 април 2015 11:25

  • 1083
  • 0
''Детството и семенцата на щастието'' на д-р Едуард Халоуел – безценен помощник за всеки родител
©

В какво се крие детското щастие и как радостта в ранните ни години влияе на по-късното ни развитие са само част от темите, които разглежда известният клиничен психолог д-р Едуард Халоуел в изданието „Детството и семенцата на щастието“ (ИК „Изток-Запад“). Ценната книга е доказан помощник в отглеждането на щастливи деца, които растат самоуверено и се развиват пълноценно в по-зряла възраст.

В книгата „Детството и семенцата на щастието“ (с подзаглавие „Пет стъпки към това децата да открият радостта“) клиничният психолог и баща на три деца д-р Едуард Халоуел изследва задълбочено важния въпрос какво кара децата да са щастливи и да се чувстват комфортно в заобикалящия ги свят. Целите на изследването си авторът характеризира така: „В тази книга става дума за това къде се корени радостта. Предлагам конкретен подход, чрез който да увеличите шансовете на детето си да изпита щастие и удовлетвореност, а по-късно те да се задълбочат в живота му като възрастен.“ Ученият споделя с родителите своите наблюдения не само като специалист, но и като баща.
В „Детството и семенцата на щастието“ Халоуел предлага план, състоящ се от 5 стъпки (близост, игра, практика, майсторство и признателност), които всеки родител може да използва, за да помогне на децата си да растат щастливо и да се развиват пълноценно. Този план може да се прилага не само от родителите, но също и от учители, както и от всеки, който се занимава (не)професионално с деца. Книгата запознава читателите с това какво реално има значение в детството и какво не, предлагайки практични опорни точки, систематизирани в петте стъпки. Безусловната любов, поуките от детството на самите родители, как да се съхрани позитивната енергия, която носят децата и как те да израснат уверени в себе си – това е само малка част от предлагания от д-р Халоуел план. Ученият смята, че човешката близост и връзката с детството са ключът към щастието, а всяка една от тези стъпки води към следващата. „Детството и семенцата на щастието“ е изпълнена с радост и човещина книга за магията на безгрижното детство, за близостта между родители и деца, за изграждането на самоуверени, ценящи и радващи се на живота личности.

Д-р Едуард Халоуел е известен американски клиничен психолог, специализирал в работата с деца и подрастващи. Преподавател е в Харвардския медицински факултет и е директор на Центъра за когнитивно и емоционално здраве „Халоуел“ в Съдбъри, Масачусетс, за амбулаторно лечение на деца и възрастни с широк спектър от емоционални проблеми и обучителни трудности. Автор е на множество книги, обхващащи различни психологически теми, сред които стресът, тревогата, проблемите с вниманието и др.

Последвайте канала на

1083 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини