Изложба събира най-добрите произведения на българските сценографи

  • 03 декември 2014 07:28

  • 825
  • 0
Изложба събира най-добрите произведения на българските сценографи
© Булфото

Изложба събира най-добрите произведения на българските сценографи от последните години. Тя ще бъде открита от 18.00 ч. днес в галерията "Райко Алексиев", съобщиха от Съюза на българските художници.

Последното подобно събитие се е състояло през 2010 г. и тогава е играло ролята на предварителна селекция на автори, които да участват в Дванайсетото международно квадриенале на сценографията и театралното пространство, което се организира от 1967 г. в Прага.

Неговото следващо издание ще се открие идната година през юни и сегашната национална изложба "Сценография" има отново подобна селективна функция.

Инициатор и организатор на събитието е секцията "Сценография" към СБХ, от която си поставят за цел чрез подобни национални изложби или кураторски проекти да запознават периодично публиката с новите тенденции и постижения в областта на театралната, оперната, оперетната, балетната и друга сценография.

Изложби като тази биха повдигнали, макар и частично, задкулисната завеса на много любими постановки, за да разкрият пред зрителя как се случват нещата "в кухнята", да покажат процеса на работа на сценографа и неговата същност като художник и творец, отбелязват от съюза.

По време на изложбата ще бъде връчена Националната награда за сценография на СБХ. Подобни отличия са били давани през годините, но това от доста време вече е история.

Затова секцията "Сценография" предприема стъпки към учредяването на подобно отличие, което ще бъде давано от художници на колеги за техните художествени постижения.

Наградата ще бъде връчена на церемония при откриването на националната изложба "Сценография-2014".

Последвайте канала на

825 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини